Etiketten lezen. Wat staat er eigenlijk?

Op het etiket op de verpakking van ieder willekeurig voedingsmiddel staan een heleboel plaatjes, logo’s, tekst en tabellen. Het etiket is eigenlijk een mengelmoes van wat de fabrikant verplicht is te vermelden op het product door de wet en wat de fabrikant wil laten zien aan de consument om het product aantrekkelijker te maken. Wat moet je in godsnaam met al deze informatie? En wat staat er eigenlijk allemaal?

Het etiket

Het is handig om goed een etiket af te kunnen lezen als je met de boodschappen de gezondste keuze wil maken. Of, als je bijvoorbeeld wil weten of er een bepaald allergeen in het product zit. Of, als je het belangrijk vindt dat een product vegan of duurzaam is. Zoals ik in de intro al zei is er dus een onderscheid te maken in de informatie die de fabrikant verplicht is te vermelden door de wet & de informatie die de fabrikant er op wil zetten om jou als consument te overtuigen het product te kopen. Zoals je begrijpt is de eerste categorie altijd de waarheid (deze informatie wordt zorgvuldig gecontroleerd door verschillende instanties) en wordt de tweede categorie vaak iets mooier dan de waarheid (logisch, het moet ook worden verkocht).

Verplichte informatie op het etiket

Houdbaarheidsdatum

De datum tot wanneer je een product maximaal kunt eten of drinken. Je hebt de THT (ten minste houdbaar tot) en de TGT (te gebruiken tot). THT-producten kan je altijd na de verlopen datum nog wel eten of drinken, mits het er nog goed uitziet natuurlijk. TGT-producten dien je na de datum echt niet meer te consumeren.

Ingrediëntenlijst

Hierin vind je de stoffen waar het product van is gemaakt. Het ingrediënt dat je als eerste leest in de lijst, is het ingrediënt waarvan het meest in het product zit. Het product aan het einde van de lijst, zit er het minste in. Op die manier kan je dus een beetje inschatten of een ingrediënt er veel in zit of niet. Handig, als je bijvoorbeeld wil checken of er veel suiker in zit.

Voedingswaardetabel

Dit is de informatie waar je op let als je een product wil beoordelen op de gezondheid en de hoeveelheid kcal en voedingsstoffen die erin zit. In de voedingswaardetabel vind je de hoeveelheden energie en voedingsstoffen (macro- en micronutriënten) die in het product zitten. De hoeveelheid wordt altijd per 100 gram of 100 milliliter weergegeven (verplicht). Fabrikanten kiezen er soms ook voor om het als extra ook per portie weer te geven.

Bewaaradvies

Hoe kan je het product het beste bewaren? Dat vind je binnen het bewaaradvies.

Inhoud

De fabrikant is verplicht om te vermelden hoeveel gram/milliliter/liter product je in de gehele verpakking terugvindt.

Naam en adres fabrikant

Deze informatie moet op het etiket staan, zodat je weet waar het product is gemaakt. Ook is het handig, als je een klacht hebt of wellicht meer wil weten over het product, te weten met wie je contact kunt opnemen.

De streepjescode

Niet alleen omdat de caissière het product moet scannen, maar ook om het product te coderen. Iedere streepjescode van de producten die in Nederland worden verkocht, dus niet gemaakt, begint met de cijfers 87. En zo heeft ieder land zijn eigen codes.

Niet verplichte informatie op het etiket

Claims

De fabrikant is vrij (binnen de regels) om mooie claims op het product te vermelden. Sommige claims liggen vast in de Europese wet, bijvoorbeeld ‘Volkoren’ of ‘Eiwitrijk’. Andere claims mogen vrij worden gebruikt, zoals ‘Ambachtelijk’ of ‘Vers’.

Afbeeldingen

Als je naar een verpakking kijkt is het eerste wat je ziet de plaatjes. Ook aan de plaatjes zitten regels verbonden. Zo moet je vermelden hoeveel er van een ingrediënt in het product zit, als je hier een plaatje van laat zien. Zie je bijvoorbeeld een banaan op een verpakking staan? Dan moet er bij de ingrediënten het percentage te vinden zijn van hoeveel banaan er in het product zit.

Keurmerk

Keurmerken zoals ‘vegan’, ‘biologisch’ of ‘glutenvrij’ zijn niet verplicht te vermelden, maar logischerwijs gebruiken fabrikanten deze wel graag binnen hun verkoop strategie. Om een keurmerk te mogen dragen moet het product wel heel goed zijn gecontroleerd.

Zo, dit was een snelle les etiketten lezen. Zoals je ziet is de fabrikant niet heel vrij om alles zomaar op het etiket te zetten. Toch zijn er een hoop creatievelingen binnen het bedrijf die net op het randje spelen, waardoor je soms toch als consument een beetje in ‘de maling’ wordt genomen. Blijf dus altijd goed opletten als je een mooie claim voorbij ziet komen.

Mocht je nog vragen hebben over een specifiek etiket, of bijvoorbeeld een claim waar je helemaal niets van snapt, schroom dan niet om me even een berichtje te sturen. Het is gewoon ontzettend lastig een etiket af te lezen en ik help je graag. Mijn e-mailadres is: info@camellabot.nl, of stuur me even een berichtje via Instagram @bijt.wijs.

Ik schreef deze blog voor JUST.thelifestyle. De originele blog vind je hier.

Liefs, Camella

Verder lezen