Creatine: een basis les

Creatine is waarschijnlijk het meest gebruikte supplement wereldwijd. Maar wat is creatine? En waarom zou je creatine nemen? Zelf suppleer ik dagelijks creatine. In deze blog leg ik je uit waarom.

Wat is creatine?

Creatine is een stof die van nature in onze spieren en hersenen voorkomt. Creatine speelt een essentiële rol bij de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de primaire energiebron voor onze cellen. Creatine is dus erg belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Daarom kan ons lichaam de creatine gelukkig ook zelf produceren, in voornamelijk de nieren, alvleesklier en lever. Ook kunnen we de creatine binnenkrijgen via het eten van rood vlees en vis. Toch is het lastig om uit deze bronnen voldoende creatine te halen op dagelijkse basis. Het is daarom gemakkelijk om je creatine aanvullen door middel van suppletie. 

Suppleren van creatine wordt vooral aangeraden bij mensen die trainen. Je lichaam heeft op die manier meer op voorraad waardoor je sneller kan herstellen van je trainingen en meer kracht kunt gaan opbouwen.

De voordelen van creatine

Creatine is goed voor je omdat het helpt prestaties te verbeteren bij intensieve, korte inspanningen zoals krachttraining en sprinten. Het gebruik van creatine kan leiden tot een toename in spiermassa, kracht en uithoudingsvermogen. Daarnaast ondersteunt creatine de hersenfunctie, wat resulteert in verbeterd geheugen en mentale helderheid.

Een ander heel belangrijk voordeel van creatine is het vermogen om sneller te herstellen na zware inspanningen. Dit betekent dat je vaker en intensiever kan trainen zonder je snel uitgeput te voelen. Creatine is goed onderzocht en wordt als veilig beschouwd. Het is waarschijnlijk het meest gebruikte voedingssupplement wereldwijd. Creatine kan echt je prestaties verbeteren. Zelf merk ik dat ik meer energie en kracht heb tijdens de trainingen sinds ik creatine suppleer. 

Wanneer neem je creatine in?

Ik denk dat het belangrijkste is in het suppleren van creatine dat je het consistent doet. Een dagelijkse doseren van 5 gram is voor de meeste mensen voldoende. In de potjes met creatine (dit is een poeder) zit vaak een scoop die gelijk staat aan deze 5 gram. Zelf vind ik het fijn om het bij mijn ontbijt te nemen. Vooral met de reden dat ik het dan niet kan vergeten (je wil echt consistent zijn). Er zijn experts die zeggen dat het het beste is om de creatine direct na de training te nemen, omdat de spieren het dan het beste kunnen opnemen. Mijn advies is om vooral een moment te kiezen waarop het voor jou goed voelt, en waarop de kans op vergeten het kleinst is.

Dus, moet ik creatine nemen?

Creatine suppleren is zeker niet iets wat moet. Maar, het kan wel een goede aanvulling op een gezond voedingspatroon zijn. Het kan je helpen om je fysieke en mentale prestaties te bevorderen. Creatine is een effectief en veilig supplement. Door dagelijks creatine te nemen, kan je bouwen aan je spierkracht en uithoudingsvermogen. Of je nu een echte sporter bent of gewoon je algehele gezondheid wilt verbeteren, creatine kan een waardevolle aanvulling op je dieet zijn.

Zelf gebruik ik de creatine van XXL Nutrition. Dit is een creatine monohydraat (een hele fijne vorm van creatine), die zorgt voor een effectieve werking in het lijf. Doordat het zo’n fijn poeder is kan je het gemakkelijk oplossen in water of een drankje naar keuze. Het poeder zelf is smaakloos.

Wil jij ook eens kijken wat creatine voor jou kan doen? Probeer het dan uit en ervaar de voordelen! Als je via onderstaande link besteld bij XXL, krijg ik een klein percentage! Win-win! #affiliate

Bestel hier jouw creatine!

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met creatine! Laat het me vooral even weten!

Verder lezen