Voeding, leefstijl en je immuunsysteem: 5 tips!

De R zit al een tijdje in de maand en dat betekent dat je weerstand wel een boost kan gebruiken. In de zomermaanden krijg je gratis extra vitamine D binnen via je huid door dat heerlijke warme zonnetje. In de wintermaanden mis je de vitamine D en dit wordt vaak opgemerkt als ‘winterdip’. De verkoudheidjes komen weer wat vaker om de hoek kijken. Maar, je hoeft niet bij de pakken neer te gaan zitten. Door je voeding en leefstijl te verbeteren kan je de kans op het dipje verminderen.

In deze blog geef ik je graag 5 tips om deze wintermaanden fluitend door te komen en je immuunsysteem te verhogen door middel van je voeding en leefstijl.

Tip 1: Stay hydrated!

Om je immuunsysteem op te krikken is het belangrijk om een juiste vochtbalans te behouden. Dat betekent drinken, drinken, drinken. Water is altijd je beste vriend, ook in dit geval. Maar, varieer er lekker mee. Thee is bijvoorbeeld lekker warm én reguleert je vochtbalans. Twee vliegen in één klap. Kies lekker voor groene thee. Of, nog beter: kies wat vaker voor gemberthee. De hoge concentratie antioxidanten en vitamine C in gember zorgen voor een top boost. Mocht je toch verkouden zijn geworden – gember werkt ook verzachtend voor de keel en is slijmoplossend.

Tip 2: Denk aan je vitamine D

Als ook hierboven al omschreven kunnen we helaas in de wintermaanden niet te veel vertrouwen op dat zonnetje voor de gratis vitamine D. Het is daarom fijn te weten dat we het ook uit ons eten kunnen halen. De belangrijkste bron van Vitamine D is vette vis, zoals haring, makreel, forel en zalm. Het wordt in Nederland ook toegevoegd in halvarine en margarine, kleine beetjes maar ook die helpen. Ten slotte zit er ook wat vitamine D in eieren en vlees.

Hoewel je het zeker uit je voeding kunt halen, zou ik eigenlijk ook adviseren om in de wintermaanden je vitamine D bij te suppleren. Uit de praktijk blijkt namelijk toch dat sommige mensen het niet voldoende uit voeding kunnen halen. Een supplement kan je dan goede ondersteuning geven. In principe is 10 microgram per dag aan vitamine D voldoende (voor kinderen, ouderen en bepaalde bevolkingsgroepen is een hogere dosering aanbevolen). Let erop bij de aankoop van een vitamine D supplement dat dit een vitamine D3 supplement is. Dan weet je dat je de goede te pakken hebt.

Hoewel je het zeker uit je voeding kunt halen, zou ik je willen adviseren om in de wintermaanden je vitamine D bij te suppleren.

Tip 3: Pak lekker veel buitenlucht

Alhoewel je misschien geen vitamine D uit de zon kunt halen, kan je wel veel hebben aan een goede wandeling en frisse lucht. Zuurstof voor je longen en de bloedsomloop, en je spieren en organen vitaal houden door beweging. Kleed je warm aan, stop je oordopjes in (of geniet van de omgevingsgeluiden), zet je stappen en geniet even van het moment. Een beetje me time, je gedachten verzetten en je lichaam in beweging brengen is zo goed voor je welzijn en een lager stresslevel. Daar boost je vanzelfsprekend ook je immuunsysteem mee.

Tip 4: Wees lief voor je darmen

Goede darmbacteriën en een goede stoelgang horen ook zeker in dit rijtje thuis, hoewel je het misschien niet meteen zou verwachten. Je darmen werken namelijk heel nauw samen met andere organen in het lichaam om ziekteverwekkers in het lichaam tegen te gaan. Wees dus een beetje lief voor ze! Hoe? Eet voldoende vezels en drink genoeg water (daar is hij weer). Vezels krijg je binnen door groenten, fruit en volkoren producten.

Je darmen werken heel nauw samen met je andere organen om de ziekteverwekkers tegen te gaan. Wees dus extra lief voor ze!

Tip 5: Houd je eiwitten hoog

Eiwitten zijn niet alleen nodig om spieren te bouwen. Maar, ook voor het bouwen aan de binnenkant van je lijf. Naast de twee andere belangrijke macronutriënten van ons eten – vetten en koolhydraten – spelen namelijk met name eiwitten een hele grote rol in ons immuunsysteem. Ze zijn betrokken bij de aanmaak van antistoffen, welke onmisbaar zijn in het boosten van je weerstand. Antistoffen zijn ook nodig bij het vechten tegen ziekteverwekkers. Die griepjes zijn niet uit te sluiten, maar met een flinke dosis antistoffen ben je er waarschijnlijk wel veel sneller bovenop. Het is jouw leger tegen de ziektemakers!

Je vindt je eiwitten terug in zowel plantaardige en dierlijke bronnen. Plantaardige bronnen zijn bijvoorbeeld noten, volkorengranen en peulvruchten. Dierlijke bronnen zijn: zuivel, eieren en vis/vlees/kip. Er zijn ook producten erg rijk in eiwitten, waarvan je het misschien niet had verwacht. Daar schreef ik eerder een blog over.

Wees dus in deze koude maanden extra lief voor jezelf en voor je lichaam. Geef het wat het nodig heeft om je immuunsysteem goed te kunnen laten draaien.

Ik schreef deze blog voor JUST.thelifestyle.

Liefs,

Camella

Verder lezen