Drink genoeg water!

Iedereen weet het, niet iedereen doet het. Genoeg water drinken. Aanbevolen wordt om iedere dag minimaal twee liter te drinken. Buiten water worden ook andere dranken zoals thee, koffie en limonade hierin meegerekend, maar water zou wel echt jouw grootste vriend moeten zijn. Maar waarom? En hoe gaat het je wel lukken om minimaal die twee liter aan te tikken? Ik vertel je er meer over in deze blog.

Waarom water?

Water is echt essentieel voor ons lichaam. We bestaan gemiddeld voor 60% uit water, dus zonder water zouden we niet zo ver komen. Iets merendeel van het water zit in onze cellen, zo’n 40% van het water in ons lichaam zit buiten de cellen. Water helpt bij het spijsverteringsstelsel, helpt het lichaam om de voedingsstoffen goed op te nemen in de darmen en helpt deze voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren in het lichaam. Zonder het water komen de voedingsstoffen uit je voeding dus niet zo ver en kan je geen energie opnemen. Ook is water essentieel om het lichaam op de goede temperatuur te houden en heeft je huid het nodig om te blijven stralen. Genoeg belang dus om voldoende water te drinken iedere dag.

Hoe merk je dat je te weinig water drinkt?

Eigenlijk is je urine de beste graadmeter om te zien of je voldoende hebt gedronken. Als je voldoende hebt gedronken gedurende de dag is je urine licht van kleur. Wanneer je urine echt donker van kleur is en sterk ruikt, is het een teken dat je meer water moet drinken. Urine bevat de afvalstoffen van je lichaam, het is dus belangrijk dat het wel goed uit je lichaam gaat. Ook symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid kunnen er op duiden dat je te weinig hebt gedronken.

Vier tips om gemakkelijk meer water te drinken

Tip 1: Drink water op vaste momenten

Maak er echt een gewoonte van, bouw het drinken van water in binnen jouw dagelijkse routine. Drink een glas water als je bent opgestaan in de ochtend. Drink een glas water als je je tanden hebt gepoetst. Neem altijd een glas water bij je maaltijden. Op een gegeven moment wordt het steeds vanzelfsprekender en heb je je glazen water op zonder dat je er nou zo erg mee bezig was.

Tip 2: Varieer

Als je water niet lekker vindt smaken, zal het lastiger zijn om het veel te drinken. Wat misschien helpt is om je water in de koelkast te zetten, zodat het ijskoud is. Vaak smaakt het dan beter. Nog steeds niet lekker? Doe er wat smaakmakers in, zoals een schijfje citroen, een blaadje munt of een plakje gember. Ook is het helemaal niet erg om eens een (zero) limonadesiroop toe te voegen. Ten slotte: thee. Thee is top.

Tip 3: Water on the go

Ga je de deur uit? Neem altijd een flesje water mee. Maak ook hier een gewoonte van. Als je in de auto zit, in de trein of naar je werk toe fietst. Neem een flesje water mee. Als je het bij je hebt, is de kans ook groter dat je het op drinkt. Bovendien is het gewoon chill water bij je te hebben voor als je dorst hebt.

Tip 4: Houd bij hoeveel water je drinkt

Als je echt merkt dat je te weinig drinkt op een dag, is het misschien een goed idee om het eens bewust bij te houden. Stel een doel voor je zelf en ga die behalen. Je kan dit doen door middel van het turven van je gedronken water of het bijhouden in een app. Bedenk een maniertje waardoor jij er op een dag aan herinnert wordt dat je water moet pakken. Vul een grote fles en drink deze (drie keer) op, turf als je een glas op hebt of zet een melding om het uur op je telefoon dat je een glas water moet drinken. Verzin het trucje wat voor jou werkt.

Dus, ga genoeg water drinken. Je lichaam zal er blij mee zijn!

Ik schreef deze blog voor JUST.thelifestyle. De originele blog vind je hier.

Liefs, Camella

Verder lezen