Tien producten hoog in eiwitten waarvan je het niet had verwacht!

Als je al een tijdje sport of je hebt verdiept in voeding kan je niet om de eiwitten heen. Eiwitten zijn de bouwstof van ons lichaam en zorgen voor het herstel van de spieren. Door voldoende eiwitten te eten word je sterker. Producten zoals kwark en kip zijn algemeen bekend als eiwitrijk. Maar, wist jij dat er eigenlijk best veel producten in de winkel liggen die ook hoog in eiwitten zijn? Producten waarvan je het misschien niet had verwacht? Ik stelde een overzicht voor je op. Lees snel verder!

Een eiwitrijk dieet

Als je kijkt naar een standaard eiwitrijk dieet (vooral in vroeger) kom je eigenlijk altijd dezelfde eiwitrijke producten tegen. Denk aan: kip, tonijn, kwark, eieren & biefstuk. Ook producten in de winkel met ‘protein’ of ‘eiwitrijk’ erop zou je in je winkelwagentje gooien als je je eiwitten op wil schroeven. Maar, wat kan je nog meer mee nemen in de winkel, waar je het misschien niet van verwacht, om je hoeveelheid eiwitten lekker hoog te houden? Tien tips:

1. Volkoren brood

Een lekkere boterham zal je misschien in eerste instantie niet nemen omdat je op je eiwit wil letten. Vaak wordt brood juist als koolhydraatbron toegevoegd aan de maaltijd. Maar wist je dat een volkoren variant (dus let er wel even goed dat je de volkoren variant te pakken hebt, te herkennen aan het woordje ‘volkoren’, dus bijvoorbeeld niet ‘meergranen’, ‘meerzaden’ of ‘waldkorn’) van nature hartstikke veel eiwitten bevat? Een volkoren boterham of volkoren bolletje bevat bijvoorbeeld al gauw 4 a 5 gram eiwit. Neem er bijvoorbeeld drie voor de lunch en je hebt al een flinke hoeveelheid eiwit te pakken zonder dat je het zelf door had.

Wil je leren hoe je een volkoren product herkent? Lees dan mijn eerdere blog: 'Hoe herken je een volkoren product?'

2. Taugé

Taugé alleen nemen voor de vitaminen en mineralen is niet nodig. Als je lekker veel taugé aan je maaltijd toevoegt kan je je eiwitten flink opschroeven. In 100 gr taugé zit namelijk zo’n 5 gr eiwit!

3. Quinoa

Net als de volkoren boterham, wordt ook quinoa vaak vooral gezien als koolhydraatbron binnen de maaltijd. Maar, aan dat het lekker aan tikt voor je eiwitten is niets gelogen. In 100 gram (ongekookt) quinoa zit maar liefst 15 gram eiwitten!

4. Plak kaas

Misschien ook niet een product dat je snel zult pakken als je op je eiwitten wil letten, maar kaas is van nature een goede eiwitbron. Als je een beetje op je calorie inname wil letten en deze zo laag mogelijk wil houden, kies dan voor een 20+ of 30+ variant.

5. Edamame bonen

Je weet wel, die groenen (soja)bonen die je bij de sushitent kunt bestellen. Erg lekker, en ontzettend rijk in eiwit! Per 100 gr, zo’n 10 gr eiwit. Nice!

6. Havermout

Een havermoutje in de morgen is een dag zonder zorgen. Buiten dat het product lekker veel vezels bevat, is havermout ook behoorlijk eiwitrijk te noemen. Per 100 gr 14 gr eiwit. Niet slecht! Op zoek naar een mega lekker havermout recept? Probeer dan mijn Appeltaart Havermout eens!

7. Babybel kaasje

Dit is mijn eiwit ontdekking van de laatste tijd. In zo’n lekker rood, rond kaasje zit namelijk per stuk zo’n 4 gram eiwit. Neem je er drie als tussendoortje heb je een mooie portie eiwitten te pakken.

8. Zeewier

Nog zo’n product waarbij je het misschien niet meteen als eiwitrijk zou bestempelen. Zeewier. Het wordt nog niet zoveel gegeten in Nederland, al is sushi steeds meer een ‘Hollandse kost’. Maar, probeer wat zeewier te eten als je je eiwitten omhoog wil brengen. Per 100 gr, 11 gr eiwit.

9. Hazelnoten

Hazelnoten zijn lekker om zo op te snoepen, maar zijn ook erg populair om te gebruiken bij het bakken en koken. En, buiten dat de smaak goed is, kunnen ook de hazelnoten worden gezien als goede eiwitbron. 18 gr eiwit per 100 gr hazelnoten. Niet verkeerd toch?

10. Mosselen

De mossel is het meest populaire schaaldier van ons land. Maar buiten dat het eten van de mosselen uit zo’n zwart pannetje erg leuk en lekker is, zijn mosselen een goede toevoer van eiwitten in je voeding. Mosselen bevatten namelijk zo’n 10 gr eiwit per 100 gr.

Ik hoop dat je wat aan bovenstaande producten hebt gehad! Ken jij nou nog een product dat hoog in eiwitten zit, maar wat je eigenlijk niet zou verwachten? Laat het me dan even weten in de reacties van de blog, of mail het naar info@camellabot.nl!

Ik schreef deze blog voor JUST.thelifestyle.

Liefs, Camella

Verder lezen