De Zoete vs ‘Gewone’ aardappel. Welke is gezonder?

Het oude vertrouwde AVG’tje. Je bent er gek op. Of je schrapt ‘m zo vaak mogelijk. Ik ben er stiekem wel gewoon nog gek op. Maar het A’tje wil ik nog wel eens vervangen voor een ‘Z’tje. Of wel, ik neem dikwijls een zoete aardappel in plaats van een gewone aardappel. Ik neem het vooral omdat ik de smaak lekker vind en ik het een leuke variatie in de week vind. Ook zijn er veel mensen die zeggen/denken dat de zoete aardappel echt veel gezonder is dan de gewone. Maar, is dat wel waar? Ik leg het je graag uit in deze blog.

Wat is het verschil?

Net als de gewone aardappel groeit de zoete aardappel (ook wel bataat genoemd) onder de grond. Het is eigenlijk de verdikking van de wortel van de plant. En hoewel de naam doet vermoeden, zijn de gewone en zoete aardappel geen familie. De zoete aardappel is een knolgewas en behoort tot de zogeheten windefamilie. De gewone aardappel behoort daarentegen tot de nachtschades. Je hebt van allebei de typen veel verschillende soorten, kijk maar eens in het schap in de winkel.

Wat is het verschil in voedingswaarde?

Zoete Aardappel vs Gewone Aardappel:

Energie: 98 kcal vs 88 kcal
Koolhydraten: 21 gr vs 19 gr
Suiker: 6 gr vs 1 gr
Eiwit: 1 gr vs 2 gr
Vet: 0 gr vs 0 gr
Vezels: 2 gr vs 2 gr

Per 100 gram bevat de zoete aardappel 10 kcal meer dan de gewone (98 kcal om 88 kcal). De zoete aardappel bevat iets meer suiker en wat minder eiwitten dan de gewone aardappel, al vind ik dat de verschillen echt minimaal zijn. Je hoeft niet te denken dat de gewone aardappel meer bijdraagt aan je spiergroei dan de zoete aardappel. Het is nagenoeg gelijk. Qua hoeveelheid vet en vezels staan ze gelijk.

Als je iets dieper naar de voedingswaarden kijkt en de micronutriënten in duikt, zie je dat allebei de aardappels hun eigen voordelen hebben. De zoete aardappel bevat meer vitamine C, calcium en beta-caroteen (vandaar de oranje kleur). De gewone aardappel bevat daarentegen meer zink, vitamine B6 en magnesium.

Welke aardappel is nou het gezondst?

De conclusie van dit verhaal is eigenlijk heel simpel. Er is geen gezondste keuze tussen deze twee aardappels. Ze passen beiden helemaal prima binnen een gezond eetpatroon. Qua macro’s verschillen de twee niet zo, qua micro’s dan weer wel. Ik raad je daarom aan tussen de twee varianten te variëren. Af en toe de gewone, af en toe de zoete. Kijk vooral welke jij het lekkerst vind en wellicht welke jij het liefst koopt qua prijs. De zoete aardappel is namelijk aanzienlijk duurder dan de gewone, omdat het van verder weg moet komen.

Liefs, Camella

Verder lezen