Waarom zijn noten duur?

Noten zijn gezond. Ze zitten vol met de gezonde vetten en vezels die we op dagelijkse basis voldoende binnen willen krijgen. Niet teveel als je wil afvallen, want noten bevatten ook veel calorieën. Maar, af en toe een handje noten is gewoon top. Het vervelende is echter, ze zijn zo verschrikkelijk duur in de winkel! Hoe komt dat? Je leest het in deze blog!

Waarom zijn noten zo duur?

1. De opbrengst noten is klein

Per vierkante meter grond is de opbrengst noten niet zo groot als bij andere gewassen. Er is dus meer ruimte nodig om de juiste hoeveelheid op te brengen. 

2. Noten zijn mega ardbeidsintensief

Voordat wij de noot kunnen eten, dient er veel arbeid te worden verricht. De noot moet worden gekraakt, geroosterd, het vliesje moet eraf worden gehaald en vaak wordt de noot ook nog geroosterd.

3. Noten hebben hoge transportkosten

Noten komen niet uit eigen land waardoor de kosten voor de transport aardig kunnen oplopen. Bovendien dienen de noten gekoeld en droog te worden bewaard, wat de transportkosten ook opschroeft.

4. Noten hebben een langdurig rijpingsproces

Een boom doet er gemiddeld 5 jaar over om rijp te zijn voor productie. Je kunt je voorstellen dat het daarom heel lastig is om de productie op te schalen. Je kunt dit niet ‘even snel’ beslissen.

5. Minder aanbod voor export

In de landen waar de noten vandaan komen (zoals China en India), worden ook steeds meer noten gegeten. Hierdoor blijft er minder over voor de export naar ons land. Hoe minder aanbod er is, hoe hoger de prijs.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk voor je is! Heb je nog vragen over noten, of over andere producten of onderwerpen betreft voeding? Stuur me dan gerust even een mailtje!

Camella

Verder lezen