Recept: Frisse Witlofsalade

Het recept van deze frisse witlofsalade is een echte hit op mijn instagramkanaal @bijt.wijs. Veel mensen hebben het recept al geprobeerd, net als het recept voor de courgette bootjes en de munt-granaatappelsalade. De witlofsalade is lekker fris van smaak en een heerlijke aanvulling bij de lunch of het avondeten. Hoewel veel mensen witlof an sich te bitter van smaak vinden, valt de bitterheid in deze witlofsalade echt mee. De combinatie met de zoete appel, smeuïge kaas en de zachte dressing maakt het een echte frisse witlofsalade die eigenlijk altijd kan worden gegeten! Je kunt de witlofsalade goed eten als aanvulling bij je maaltijd. Als je er een maaltijdsalade van wil maken kan je ervoor kiezen een koolhydraatbron en eiwitbron toe te voegen. Tips geef ik je onderin het recept van deze frisse witlofsalade.

Recept: Frisse Witlofsalade

Een heerlijke, frisse witlofsalade die je kan eten als aanvulling op je maaltijd.

Porties: Twee personen (flinke saladekom vol)

Witlofsalade Afvallen Recept Calorieën

Ingrediënten frisse witlofsalade

- 3 stronken Witlof
- 2 Appels
- 4 Lente-uien / Salade-uien
- 2 Plakken 30+ kaas (Ik heb Maaslander Halfvol gebruikt)
- 80 gram Magere kwark
- 2 Eetlepels Honing-mosterd (Ik heb Marne gebruikt)
- Scheutje water
- Peper zout naar smaak

Instructies frisse witlofsalade

1. Verwijder de buitenste blaadje van de witlof en snijd de witlof horizontaal door de midden. Verwijder het bittere kontje. Snijd de witlof in kleine, halve ringetjes. Doe de witlof in een grote saladekom.

2. Haal het klokhuis uit de appel en snijd deze in kleine blokjes. Ik heb ervoor gekozen de schil aan de appel te laten, omdat deze veel vezels bevat. Als je het lekkerder vind om de appel te schillen, kan je de dat zeker doen. Doe de appel bij de witlof.

3. Snijd de plakjes kaas in kleine reepjes. Doe de kaas ook bij de witlof en appel in de kom.

4. Maak de dressing door de kwark te mengen met de mosterd, scheutje water en wat peper en zout. Je kunt het water toevoegen totdat je een mooie, gladde substantie hebt. Als je het water toevoegt lijkt het niet zo lekker, maar als je goed doorroert wordt het een gladde dressing. Maak de dressing zo dik/dun als je zelf wil.

5. Giet de dressing over de droge ingrediënten en meng deze goed door elkaar. Je kunt het beste twee grote saladelepels gebruiken. Hussel het goed door elkaar zodat alle witlof, appel en kaas lekker onder de dressing zitten.

6. Proef de salade even en voeg indien gewenst nog wat peper of zout toe. Voila. Eet smakelijk.

Tips frisse witlofsalade als maaltijdsalade

Deze frisse witlofsalade is een heerlijke groente basis voor bij je maaltijd. Om er een voltallige maaltijdsalade van te maken kan je er bijvoorbeeld gekookte (afgekoelde) pasta, rijst of (zoete) aardappel aan toevoegen. Ook zou ik er dan nog een eiwitbron aan toevoegen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld gerookte kipfilet, tonijn, gebakken spekjes of vegetarische stukjes. Deze frisse witlofsalade is een basissalade die je naar je eigen smaak nog lekkerder kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan:

- Walnoten / cashewnoten / pinda's

- Gekookt eitje

- Gebakken uitjes of spekjes

- Rozijntjes

- Mandarijntjes

Voedingswaarde frisse witlofsalade per persoon

- Energie: 200 kcal
- Koolhydraten: 22 gram
- Vetten: 6 gram
- Eiwitten: 14 gram

Liefs, Camella

Verder lezen