Moet ik sporten om te kunnen afvallen?

Iedereen weet het: om op een gezonder manier te kunnen afvallen, zal je ook op je beweging en sporten moeten letten. Met sporten verbrand je meer calorieën, wat je graag wil als je wil afvallen. Maar, je hoeft echt niet als een malle te gaan sporten hoor als je wat kilootjes wil verliezen. Waar moet je echt op letten als je sporten gaat gebruiken om af te vallen?

Moet je sporten als je wil afvallen?

Eigenlijk is het antwoord hier plastisch gezien ‘nee’ op. Als je wil afvallen is het enige wat je moet doen, minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbrandt. In principe kan je dit bewerkstelligen door op je voeding te letten. Eet je minder dan dat je lichaam gebruikt, dan zal je kilo’s verliezen. Echter, je kunt je voorstellen dat als je lichaam niet zoveel energie (calorieën) nodig heeft, omdat het niet zoveel doet, je ook minder moet eten om in dit tekort te blijven zitten.

Dit te weinig eten wil je eigenlijk niet, want, hoe minder je eet, hoe groter de kans dat je bepaalde, gezonde voedingsstoffen misloopt. Bovendien is eten lekker, gezellig en leuk. Je wil jezelf niet in de situatie brengen waarin je extreem weinig eet, omdat je wil afvallen.

Ik ben me erg van bewust dat sporten niet voor iedereen mogelijk is en dat sporten al helemaal geen oplossing dient te zijn om in een calorietekort te komen. Maar, als je puur lichamelijk naar het energie-effect van sporten kijkt, is dit een belangrijk punt. Later behandel is alle échte voordelen van het sporten voor je lichaam en geest.


Wat moet je doen om gezond af te vallen?

Crashdieten en extreem streng zijn op je voedingsinname is sowieso nooit ‘the way to go’. Als je wil afvallen en de kilo’s eraf wil houden op de lange termijn is het essentieel dat je voldoende blijft eten. Voldoende eten is voor iedereen anders. Iedereen heeft namelijk een andere levensstijl, een ander lichaam en een ander doel. Als je aan de slag gaat met afvallen is het daarom ook essentieel dat je je goed laat begeleiden door een expert.

In mijn methode van aanpak vind ik vooral de lange termijn visie erg belangrijk. Zoals ik eerder zei, crashdiëten en snel afvallen is niet wat je moet willen. In mijn persoonlijke voedingsschema’s heb je altijd de keuze om zelf te bepalen wat je eet. Je eet waar je trek in hebt, varieert en eet grote porties (zoals je leert in mijn receptenboek), waardoor het een echte levensstijl wordt. Als je twijfelt of een voedingsplan bij je past, kan je altijd de gratis en vrijblijvende intake invullen.


De voordelen van sporten

Buiten dat sporten je helpt om meer energie te verbranden, wat erg goed helpt om af te vallen, heeft het ook nog zeer veel andere gezondheidsvoordelen. Ik som er even een aantal voor je op:

  • Verbetert je conditie
  • Verlaagt de kans op ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten
  • Zorgt voor een betere focus en nachtrust
  • Maakt het mogelijk je hoofd leeg te maken, verlaagt stress
  • Versterkt je spieren en botten
  • Het is leuk!


De valkuilen van sporten

Hoewel sporten dus erg voordelig is voor je mentale en fysieke gezondheid, kan het oppakken van het sporten ook wat valkuilen met zich meebrengen. Let hier echt goed op als je het sporten gaat gebruiken ter ondersteuning aan het afvallen:

Ga geen afvalwonderen verwachten. Het is niet zo dat als je drie keer bent wezen sporten je meteen drie kilo kwijt bent (gooi die weegschaal sowieso weg). Rustig aan.

Sporten heeft niet zoveel effect als je de rest van de dag op je kont zit. Heb je een zittend beroep? Sta wat vaker op, maak een lunchwandeling, ga op de fiets naar je werk, pak de verste wc of doe je belafspraken lopend. Dat ene uurtje wat je sport is maar een heel klein percentage op de dag. Let ook op je dagelijkse beweging.

Loop niet te hard van stapel. Als we eenmaal hebben besloten dat we willen gaan sporten, gaan we vaak veel te snel en hard. De kans op lichamelijke blessures is dan erg groot, waardoor je het sporten weer los moet laten. Bouw het rustig op, ga niet meteen van 0 naar 100. Het is trouwens niet alleen voor je lichaam heel belastend, maar ook mentaal heel zwaar. Als je met jezelf afspreekt dan je 4x per week moet sporten, maar dit na de tweede week al niet meer trekt, is het een flinke deuk in je zelfvertrouwen en zakt de motivatie ook weer weg. Als je het leuk vindt om te wandelen kan het een fijne stok achter de deur zijn om met de wandelchallenge aan de slag te gaan. Met deze challenge bouw je je wandelen rustig op op je eigen tempo, waardoor het op de lange termijn veel gemakkelijker vol te houden is.

Doe de sport die jij leuk vindt!

Het allerbelangrijkste wat ik jullie wil meegeven wat betreft sporten en bewegen is: doe echt wat jij leuk vindt. Als je doet wat je leuk vindt, waar je energie vandaan haalt en waar jij je prettig bij voelt is de kans dat je het volhoudt veel groter!


Liefs, Camella

Verder lezen