Moeite met het eten van voldoende groenten? Hier 8 tips!

De gemiddelde Nederlander eet nog iedere dag veel te weinig groenten. Groenten zijn gewoon niet zo populair. En dat is zonde, want ze zijn ontzettend goed voor je. De wetenschap verschilt in wat nou de correcte aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten per dag zou moeten zijn, maar een ding is zeker: hoe meer groente hoe beter (tot een bepaald punt natuurlijk, ‘te’ is nooit goed). Dus voor de meesten onder ons geldt: meer groente eten.

Groenten zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels (ik schreef hier eerder een blog over, die vind je hier) en zijn daarom essentieel voor een goede gezondheid. Maar als je naar een grote zak andijvie of sla kijkt en ziet dat deze megazak slechts 250 gram is – en je dan eigenlijk nog niet aan je veggie-tax zit – zullen we slim moeten zijn om voldoende binnen te krijgen. Hierbij 8 tips om op een slimme manier meer groenten te eten.

Tip 1. Soep!

Misschien een beetje obvious deze tip, maar hij werkt gewoon! Je kunt eindeloos variëren, waardoor je er lastig op uitgekeken raakt. Het is zo simpel. Gooi een berg groenten in de pan samen met een uitje, knoflook, bouillonblokje en eventueel wat kruiden en voilá. Jouw portie groenten is ready-to-eat. Helemaal lekker nu het weer wat kouder wordt buiten.

Tip 2. Ontbijt met groenten

Kom eens uit je comfortzone en verwerk groenten in je ontbijt. Wat dacht je van geraspte worteltjes door je havermoutje? Of wat roerbakgroenten door je eitje? Een rode biet blenden door je chiapudding? De keuze is reuze. Kom uit je comfortzone en probeer het eens.

Tip 3. Spread your veggies

Je kunt uit verschillende soorten broodbeleg kiezen, maar heb je wel eens aan een groentespread gedacht? Je hebt ze kant-en-klaar in de supermarkt liggen (bijv. van Mister Kitchen), maar je maakt ze ook super simpel zelf. Door het zelf te maken kan je de hoeveelheid groenten nog meer opkrikken, in een kant-en-klaar product ligt de hoeveelheid groenten vaak niet zo heel hoog. Experimenteer en maak je eigen veggie-spread. Meng bijvoorbeeld wat groenten door je zelfgemaakte hummus heen, maak een baba ganoush of een wortelspread. Als je googlet kom je genoeg recepten tegen ;). Enne, de makkelijkste groente-spread? Prak een avocado. Zout. Peper. Done.

Tip 4. Geef je groenten prioriteit

Zie je groenten als de hoogste prioriteit binnen jouw maaltijden. Geef je groenten de plaats op het podium dat het verdient. Heel veel in huis, leg het in het zicht neer in je koelkast of op je fruit(/groente) schaal. Verstop het niet heel geniepig in een groentela, maar leg het op de plank op ooghoogte. Schep het ruim op, vul je bord voor minstens de helft met groenten.

Tip 5. Zet bij iedere maaltijd groenten op tafel

Maak er een gewoonte van dat je bij iedere maaltijd groenten opschept. Als je gewoon je wekelijkse AVG’tje eet is dit misschien vanzelfsprekend, maar denk je er ook aan als je een patatje eet of een pizzaatje besteld? Vul ook dit soort maaltijden aan met groenten.

Tip 6. Dip en snack

Als je tussen je hoofdmaaltijden door een beetje (lekkere) trek begint te krijgen is het gemakkelijk om iets zoals een reepje of koekje te pakken. Probeer eens iets anders. Neem snacktomaatjes, snoeppaprika’s, schijfjes komkommer, radijsjes of bloemkoolroosjes mee. Niet zo heel hip misschien, maar wel goed vullend en vol vitamines. Om het wat lekkerder te maken kan je de groenten dippen. Neem bijvoorbeeld wat hummus, muhammara of guacamole mee als dip. Als je ervoor zorgt dat je je snacks bij je hebt en ze ready-to-eat zijn, is de kans heel groot dat je ze ook echt neemt. Maak het jezelf gemakkelijk.

Tip 7. Maak je sauzen zelf

Hoewel het heel gemakkelijk is om je pasta op smaak te brengen met een tomatensaus uit een potje, is het voor je groenten-inname veel beter om de saus zelf te maken. Het zal je verbazen hoeveel tomaten je kwijt kan in jouw zelfgemaakte saus. En met het excuus dat het minder gemakkelijk is dan saus uit een potje kom je niet weg. Maak een mega portie en vries kleine porties in, zodat je jouw saus altijd ready hebt.

Tip 8. Maak groenten minder saai

Wanneer je een beetje klaar bent met je dagelijkse portie groenten omdat je inspiratieloos bent, probeer je groenten dan wat minder saai te maken. Schaf een leuk kookboek aan en ga lekker aan de slag. Probeer verschillende recepten met groenten uit en ontdek hoe lekker groenten kunnen zijn. Had je bijvoorbeeld mijn Granaatappel-Munt salade al eens geprobeerd?

Succes! Eat your veggies!

Heb je hulp nodig bij jouw voedingspatroon en je groenten-inname? Neem dan een kijkje of een persoonlijk voedingsplan iets voor jou is, en ontdek wat ik voor jou kan betekenen!

Deze blog schreef ik voor JUST.thelifestyle. De originele blog vind je hier.

Liefs, Camella

Verder lezen