Kan je plaatselijk vet verbranden?

Als mensen het gratis intake formulier op mijn website invullen krijg ik heel vaak als hoofddoel van het afvallen ‘een strakkere buik, minder grote bovenbenen, het zwembandje rondom mijn heupen eraf of minder hangende bovenarmen’. Mensen zijn vaak vrij specifiek in wat zij niet mooi aan zichzelf vinden en waar zij hun vet of de kilo's eraf zouden willen. Ik moet ze helaas altijd teleurstellen. Het is namelijk niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden met het afvallen. Waarom niet? Dat leg ik je graag in deze blog uit.

Hoe verbrand je vet?

De verbranding van het de vetmassa van je lichaam (ofwel: afvallen) begint wanneer je minder calorieën eet dan dat je verbrandt. Want, als je minder energie binnenkrijgt dan dat je lichaam nodig heeft, dan gaat het van je reserven ‘snoepen’ en zal je afvallen. Het zal beginnen met de glycogeenvoorraad uit je spieren, maar zodra dat op begint te raken begint het ook met het maken van energie uit je vetmassa. Op deze manier zal je langzaam maar zeker wat vet verliezen en afvallen.

Wat hierin dus wel ontzettend belangrijk is, is dat je consistent minder eet dan dat je verbrand. Consistent. Dus, voor een langere periode. Je kunt je namelijk voorstellen dat als je je voorraden weer flink aanvult, je verbranding weer een beetje ‘terug bij af’ is. Om consistent minder calorieën te eten dan dat je verbrand is het noodzakelijk dat je het dus op een manier invult die JIJ lang kunt volhouden. Hierin kan ik je helpen. Ik kan namelijke een persoonlijk voedingsplan op maat voor jou opstellen aan de hand van jouw gegevens die je invult in het gratis intakformulier.

Crashdieten of een korte periode heel weinig eten (honger lijden) werken dus wel, en snel, maar omdat je het op een gegeven moment niet meer volhoudt val je terug en zal je merken dat je niet meer afvalt, maar juist weer snel aankomt. Rustig aan dus, consistentie is de key.

Crashdiëten werken snel, maar niet op de lange termijn

Waar gaat het vet er als eerst af?

Waar jij als eerste je vetmassa verliest verschilt per persoon. Ieder lichaam is anders en ieder lichaam slaat vet op een andere plaats op. Dit valt je waarschijnlijk ook wel op als je om je heen kijkt, de een slaat veel vet op rondom de buik, de ander meer rondom de heupen. Het is genetisch bepaald waar jouw lichaam vet opslaat. En, het is ook genetisch bepaald waar dit vet er als eerste af gaat. 

Zie je lichaam een beetje als een bad met water dat je laat leeglopen, het loopt geleidelijk leeg en loopt niet sneller leeg op een bepaalde plek. Hoe graag je het ook zou willen, je kunt dit proces niet sturen. De enige manier om te bereiken wat je wil, het vet eraf te krijgen waar jij het zou willen is: consistent doorgaan. Niet opgeven en een manier van eten en bewegen creëren waar jij je goed bij voelt.


Kan ik dan oefeningen doen om plaatselijk vet te verbranden?

Nee. Je kunt geen specifieke oefeningen doen om plaatselijk vet te verliezen. Iedere dag je buikspieren trainen zorgen er niet voor dat je buik platter wordt. Enige wat telt: minder kcal eruit dan erin. Het trainen van je spieren kan dit proces natuurlijk wel helpen aangezien je met het trainen calorieën verbrandt en met meer spiermassa ook meer calorieën in rust verbrandt. Blijf dus zeker lekker trainen (ook voor je mentale gezondheid), maar ga niet eindeloos plaatselijke oefeningen doen. Dit heeft geen zin, je kan je vetverbranding niet plaatselijk sturen.


Kan ik dan een pilletje nemen om plaatselijk vet te verbranden?

Nee. Hiervoor is geen magische pil. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn. Ga met je lichaam aan de slag omdat je je goed wil voelen, fit wil zijn, je lichaam wil vormen. Dit is een lange termijn proces, geen quick fix. Ga aan de slag met het verbeteren van je voedingspatroon op de lange termijn. Ga aan de slag met een persoonlijk voedingsplan. Neem je tijd. En, heb geduld. Want het is geen quick-fix. Trap niet in pilletjes, poedertjes of sapjes die je te mooie dingen beloven. Je zal het echt zelf moeten doen en jij kan dat!

En weet dus dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Je kunt altijd het gratis intakeformulier invullen en dan kunnen we samen kijken wat ik voor jou kan betekenen.

Liefs, Camella

Verder lezen