Kan ik nog wel wat lekkers eten als ik wil afvallen?

Het nieuwe jaar is nu twee maanden verder en dat betekent dat veel mensen hard bezig zijn met het goede voornemen om dit jaar écht gezonder te gaan eten en te werken aan hun gewicht. Vaak wordt gedacht dat als je gezond wil eten het echt niet meer kan om af en toe wat lekkers te eten. Want, zonde toch? Nou ik kan je wat vertellen: dat valt wel mee. Wat lekkers eten hoort erbij en zit zeker weten het afvallen niet in de weg. In de persoonlijke voedingsplannen die ik opstel, integreer ik zelfs de 'lekkere trek'-snack.

In deze blog stel ik je graag gerust en geef ik je dé tool om het afvallen dit jaar echt op de lange termijn vol te houden.

Hoe kan je afvallen?

Eigenlijk is afvallen heel simpel in theorie: eet minder calorieën dan dat je verbruikt en je verliest gewicht. In feite maakt het niets uit waar je de calorieën vandaan haalt. Zo kan je prima afvallen als je iedere dag naar de Mac gaat - als je maar minder energie (calorieën) eet dan dat je verbrand. Het ding is echter dat je van alles wat de Mac aanbiedt je niet per se lekkerder en fitter gaat voelen. Je lichaam heeft wel de goede voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Zie het een beetje als de tank van de auto waar je benzine in doet. Doe je er diesel in kom je niet zo ver en gaat de auto haperen. Idem voor je lichaam. Het is daarom erg belangrijk om voldoende van de goede brandstof te eten om jouw motortje goed te laten draaien.

Het ding met lekkere dingen is echter: wij zijn geen auto’s, maar mensen. We hebben gevoel, houden van gezelligheid en zien lekker eten als een verbindende factor. Want als je samen met een vriendin naar het strand gaat voor een wandeling vinden we een warme chocomel met slagroom gezelliger dan een kop thee. 

Wat lekkers nemen is een belangrijk onderdeel van het afvallen

Wat lekkers nemen helpt bij het afvallen

Zoals je uit mijn verhaal hierboven kon opmerken, maakt dat chocomelletje dus niets uit als je door je andere keuzes in een calorietekort zit. En hoe gek dit ook gaat klinken, ik geloof erin dat af en toe wat lekkers nemen je zelfs helpt in het proces om af te vallen. Dit omdat ik erin geloof dat de vrijheid om van wat lekkers te genieten het mogelijk maakt om de rest van de week wat vaker de gezonde keuzes te kunnen blijven maken. Soms kan het heel streng voor jezelf zijn en het nee moeten blijven zeggen tegen wat lekkers meer stress opleveren (en nog meer lekkere trek) dan dat je ervan geniet en de draad daarna weer oppakt. 

Een gezond voedingspatroon en een calorietekort gaat om de balans en is het geheel van wat jij op de dag eet. Wat lekkers past hier prima tussen als je ervoor zorgt dat je de rest van de dag je gezonde producten binnenkrijgt.

Persoonlijk voedingsplan is een steun bij het afvallen

Weet je niet zo goed wat jij nou op een dag kunt eten en hoe wat lekkers hierin past? Ga dan aan de slag met jouw persoonlijke voedingsplan en ontdek hoe jij gezond en lekker kunt eten en jouw doelen kan bereiken.


Verder lezen