Is het afwegen van je voeding nodig?

Als je mij een tijdje volgt op Instagram of misschien zelfs al een voedingsplan bij me volgt, weet je dat ik in mijn plannen altijd aanraad je voeding zo veel mogelijk af te wegen. Maar, is dit wel nodig? Is het niet een beetje te obsessief om zo met je voeding om te gaan, moet je niet gewoon op gevoel eten? Er is van beide theorieën wat te zeggen. Ik denk dat het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt en dat het voor jou werkt. In deze blog geef ik beide theorieën weer en leg ik ze uit, waardoor ik hoop dat jij er jouw conclusies uit kan trekken en doet wat jij fijn vindt.

Waarom ik aanraad je voeding regelmatig af te wegen

De meeste mensen die op hun voeding willen gaan letten en aan de slag willen met het verbeteren van hun gezondheid, hebben een doel. Een doel kan bijvoorbeeld zijn afvallen, maar ook het neerzetten van betere sportprestaties of minder snacken in de avond. Het is in ieder geval duidelijk dat het nu niet goed gaat en hij of zij de voeding wil optimaliseren. En dan geldt, meten is weten. Als je wil afvallen zal je onder je kcal-behoefte moeten gaan zitten, als je wil aankomen juist erboven. Het is daarom heel waardevol te weten hoeveel je nou eigenlijk binnenkrijgt op een dag. Je hebt de controle en krijgt niet onbewust teveel of te weinig binnen. Ook is het wegen een goede tool om er zeker van te zijn dat je van alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgt, dat je eet volgens de richtlijnen goede voeding.

Wat ik ontzettend vaak zie is dat mensen zich niet bewust zijn van de porties die ze eten. Men weet heus wel wat de gezonde producten zijn, maar beseffen zich soms niet dat ook gezonde producten kunnen aantikken of aftikken in je kcal-totaal. Bepaalde producten worden altijd onderschat, je pakt al gauw teveel, denk aan: nootjes, pindakaas, avocado, vette vis & notenpasta. Andere producten worden juist weer standaard overschat, je eet al gauw te weinig, zoals: groenten, fruit, volkoren producten en zuivel. Het verkeerd inschatten van de porties kan op een simpele manier voorkomen worden. Namelijk door het een aantal keer af te wegen. Na een paar keer wegen kan je je portie echt wel inschatten. Je hoeft daarom ook echt niet iedere dag, maandenlang alles wat je eet af te wegen. Een goede inschatting is voldoende. Maar, het weten van je juiste portie is ontzettend waardevol – voor de rest van je leven.

Mensen eten vaak te weinig en leveren in op hun hoofdmaaltijden, waardoor ze tussendoor of bijvoorbeeld in de avond ontzettend veel (lekkere) trek krijgen. En probeer dan nog maar eens een gezonde keuze te maken. Eet echt voldoende, vul je buik goed en je zal zien dat je minder trek hebt tussendoor.

Daarom raad ik in mijn plannen altijd aan je voeding af te wegen. Het afwegen geeft je een richtlijn en maakt je bewust van hoeveel of hoe weinig je van bepaalde producten kan eten om je doel te behalen. Uiteraard is de aanbevolen portie per persoon verschillend. Maar voor iedereen is het waardevol zijn of haar juiste portiegrootte te weten en te nemen.

Waarom het afwegen van je voeding obsessief kan zijn

Aan de andere kant is het ontzettend belangrijk om niet teveel en te obsessief met je voeding bezig te zijn. Het eten is een element wat iedere dag weer terug komt en het zou heel vervelend zijn als dit je iedere keer weer stress geeft. Het is daarom ontzettend belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren. Als je vol zit, hoef je natuurlijk niet de hoeveelheid overgebleven groenten nog naar binnen te proppen. En als je echt trek hebt, neem dan gerust een extra boterhammetje of bakje kwark. Blijf naar je lichaam luisteren. Het afwegen van je voeding en de controle houden kan het gevoel van je lichaam soms een beetje overrulen. Blijf hier op letten.

Als je het gevoel hebt dat je niet meer naar je lichaam luistert en heel precies alles wil afwegen voordat je het eet, kan het duiden op dat je er teveel mee bezig bent. Blijf als je je voeding afweegt dan ook scherp en vraag jezelf af of je ook zonder de weegschaal kunt eten. Zou je veel stress ervaren als je een week niet zou afwegen? Weeg je echt alles op het grammetje precies af? Als dit zo is, neem het dan alsjeblieft serieus en vraag hulp van een professional. Als je wegen van je voeding je een trigger geeft om er ‘in door te slaan’, doe het dan niet.

Conclusie

Er is absoluut geen goed of slecht. Je moet doen wat bij jou past en waar jij je gelukkig bij voelt. Het wegen van je voeding en het weten van de juiste portie kan heel waardevol zijn, maar het kan je ook juist meer stress geven. Blijf het afwegen van je voeding zien als een hulpmiddel bij het bereiken van jouw doelen. Wees je er van bewust dat het niet altijd essentieel is, en dat je altijd naar je lichaam moet blijven luisteren. Heb je het gevoel dat je niet meer zonder het afwegen kan? Neem het dan serieus en laat je erbij helpen.

Liefs, Camella

Verder lezen