Invloed van voeding op mijn mentale gezondheid

Invloed van voeding op mijn mentale gezondheid. 15 maart 2019. Een pikzwarte bladzijde in mijn leven. De dag waarop ik zo’n heftige paniekaanval op kantoor kreeg, dat ik naar huis ben gestuurd. Ik wist niet meer hoe ik moest ademen, kreeg hele heftige tics in mijn gezicht en had continue het gevoel dat ik ter aarde zou storten. Het kantoor waar ik zo hard voor had gewerkt om te komen, bleek nu het kantoor waar ik vooral mezelf hard zou tegengekomen. Keihard. Nu, bijna anderhalf jaar later, voel ik me steeds sterker worden. Ik ben er nog niet, maar ik maak progressie. Zes jaar lang heb tijdens mijn opleidingen geleerd dat gezond eten goed voor je is, maar pas nu begrijp ik ECHT hoe belangrijk een gezonde leefstijl voor je (mentale) gezondheid is.

Voeding en mentale gezondheid

Mijn eerste paniekaanval op kantoor bleek de eerste te zijn van een hele lange reeks aan paniekaanvallen. Paniekaanvallen waarin ik echt het gevoel had dat ik neer zou vallen. Ik hyperventileerde, werd licht in mijn hoofd en wist niet meer hoe ik mezelf kon kalmeren. De psycholoog herkende het: Een Angststoornis. Echt uit het niets kwam het niet. Twee jaar geleden waren mijn vriendin en ik samen aan het hardlopen. Tijdens ons interval-sprintje sprintte zij heel hard tegen een rijdende BMW aan. Twee meter voor mijn neus. Ze werd een flink stuk de lucht in geslingerd en belandde heel naar op de straat. Ik was zo in paniek dat ik niet meer wist hoe ik 112 moest intypen op mijn telefoon. De schade bleek in het ziekenhuis thank-god mee te vallen, en na een herstelperiode van een half jaar kon mijn vriendin haar leven weer oppakken. Mijn klap bleek later te komen. Vanaf half maart kwam ik thuis te zitten, en ging ík mijn herstelperiode in.

Als afgestudeerd diëtiste (met MSc vervolgopleiding) wist ik dondersgoed dat het heel belangrijk was om iedere dag je vitamientjes en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. Je moet gewoon gezonde voeding eten. Alleen, als je je zo rot voelt, heb je gewoon veel meer trek in dingen die je snel bevredigen. Chocola. Chips. Koekjes. Producten met suiker en vet waar je op de korte termijn gewoon ontzettend blij van wordt. Geen gezonde voeding. Echter, bleek dat ik me op de lange termijn eigenlijk alleen maar rotter voelde. Ik bleef veel paniekaanvallen houden en had weinig energie. Toen ik op een gegeven moment de stap had genomen om weer een beetje te gaan sporten, ging ik ook gezonder eten. Ik koos steeds vaker voor groenten, fruit, gezonde vetten, vezels en eiwitten. Gezonde voeding.

Ik begon me steeds lekkerder te voelen. Het werken aan mijn fysiek gaf me de mogelijkheid mijn mentale issues even los te laten. Ik knapte, met heel kleine stapjes, soms vooruit, soms achteruit, steeds meer op. De gezonde leefstijl gaf me energie. De energie die ik nodig bleek te hebben om te herstellen. Nu zeg ik absoluut niet dat je een angststoornis kunt ‘genezen’ met gezonde voeding, want daar is echt meer voor nodig (ik volgde bv. wekelijkse therapiesessies en kreeg verschillende behandelingen). Maar wat ik echt durf te stellen, is dat je voeding wel invloed heeft op hoeveel energie je hebt en hoe je je voelt. Wat ik al die jaren in de boeken had geleerd, bleek in ‘het echie’ ook zo te zijn. Het maken van bewuste keuzes gedurende de dag geeft je kracht. En natuurlijk moet je af en toe ook genieten van iets ongezonds. Als je basis maar goed is. De basis moet gezonde voeding zijn. Het gaat om balans.

Moraal van mijn verhaal? Heb niet alleen je fysiek als doel om een gezonde leefstijl aan te nemen. Je mentale gezondheid is je ook super dankbaar. Hulp nodig? Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen.

Ik schreef deze blog voor FitGirlCode.

Liefs, Camella

Verder lezen