Hoe kan ik afvallen tijdens de feestdagen?

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent: veel lekkere dingen 'op de loer'. Oliebollen, uitgebreid dineren, gourmetten, kerstkransjes, koekjes, snoepjes, appelbeignets .. Mega lekker, maar niet ideaal als je net zo lekker bezig was met afvallen en gezond eten.

Toch? 

Nou, laat me je een ding echt duidelijk maken: GENIET. Het zijn de leuke dingen van het leven, lekker eten met familie, een warme oliebol halen met het gezin. Ik wil je dan ook echt adviseren de lekkere dingen niet helemaal te gaan skippen of jezelf producten te verbieden. Maar, er zijn wel wat tips en tricks om het afvallen en het gezonde eten niet teveel te belemmeren tijdens de feestdagen. En deze deel ik maar al te graag met je!

5 tips om gezond te blijven eten of afvallen tijdens de feestdagen

1. Houd je normale eetritme aan

Dat je een of twee momenten ‘uiteten’ gaat (of bij jou thuis), betekent niet dat je de rest van de dag daarop moet aanpassen. Sla dan ook echt geen maaltijden over omdat je later op de dag extra’s gaat eten. Mijn nummer een regel voor iedereen die aan de slag is met een persoonlijk voedingsplan: Compenseer nooit. Ga geen maaltijden overslaan om later meer te eten. 

Het gevaar hiervan is namelijk dat je 1. Zoveel honger hebt dat je uiteindelijk veel meer eet dan dat je ‘gewoon’ een gezonde maaltijd had genomen, 2. Je voedingsstoffen misloopt, 3. Blijf jojoën en in het alles of niets cirkeltje blijft hangen. Dus, houdt je normale eetritme aan en neem al je maaltijden. Ga niet in het goede compenseren om meer van het slechte te eten.

Sla nooit gezonde maaltijden over om later meer te kunnen eten


2. Eet en drink rustig

Je zit aan tafel en er staan lekkere dingen op, dus beter ga je er lekker van genieten. Genieten is je tijd ervoor nemen. Rustig kauwen, proeven. Leg tussen het eten door je bestek af en toe even neer. Neem een slokje water tussendoor. Neem je tijd. Een bijkomend voordeel van rustig eten en drinken, buiten dat je het beter proeft, is dat je ook sneller vol zit. Dit heeft waarschijnlijk te maken omdat de smaak van het gerecht langer in je mond blijft.


3. Maak verstandige keuzes

Dat je geen droge rijst met brocolli neemt tijdens de feestdagen, dat begrijp ik. Maar zelfs met een tafel vol, kan je nog altijd zelf bepalen wat je opschept of op eet. Pak lekker veel groenten. Kies voor de magere vlees/vis opties. Ga voor gegrild, gewokt of gekookt boven gefrituurd of gebakken. Neem weinig saus, of vraag de saus apart. Drink water of drankjes zonder calorieën. Je hoeft niet alles te skippen, maar door een aantal keuzes tóch wat gezonder te maken, kan het aan het einde van de rit echt wel wat calorieën schelen. Door meer producten met minder calorieën te nemen, vergroot je het volume. Je eet dan dus meer, maar voor minder energie.


4. Vol is vol

Je hoeft niet te eten uit beleefdheid. Als je vol zit, zit je vol. Luister naar je lichaam. Je hoeft ook niet te overeten omdat dit dé kans is om al de lekkere dingen te eten. De rest van het jaar mag je ook wat lekkers eten.

Je mag op de dagen buiten de feestdagen ook wat lekkers eten


5. Beweeg!

Last but zeker not least. Beweeg! Hoewel ik niet zo’n fan ben van compenseren door minder te gaan eten, vind ik het een beter idee door wat meer te gaan bewegen om op die manier wat ‘ruimte’ te bouwen in je caloriebehoefte. Bovendien leent de vrijheid gedurende de feestdagen zich vaak mega goed om wat extra te gaan bewegen. Denk aan een lekkere lange wandeling in het bos, een potje squashen met je vriendin of een bootcamp meedoen in het park.

Bovendien zie je vaak dat als je een workout op de planning hebt staan, of al achter de rug hebt, je in een betere mindset zit. In de flow. Door de hormonen die je met de training hebt aangemaakt, heb je vaak gewoon wat minder trek in slechte dingen en meer zin in de gezonde keuze.

De enige manier om dit voor jezelf te regelen is actie te ondernemen. De motivatie om te gaan bewegen komt niet uit de lucht vallen. Jij zelf zal de eerste stap (letterlijk) moeten gaan nemen. En dat kan jij! Gewoon doen. Wat hierin ook erg helpt is door het bewegen in te gaan plannen. Spreek bijvoorbeeld met iemand af (een externe stok helpt gewoon goed) of zet het in je agenda. Als het ergens staat, dan bestaat het.

Geniet van de feestdagen!

Zoals ik de blog al begon, wil ik hem ook graag afsluiten. Geniet van de feestdagen, geniet van je familie en vrienden en geniet van het lekkers. Deze aantal dagen gaan jouw gezonde eetpatroon van de rest van het jaar niet verpesten. Doe wat je wil en kunt met bovenstaande tips.

Merk je dat je vastloopt in je voedingspatroon en kan je hulp gebruiken? Vul de gratis intake in en ontdek wat voor je kan doen.

Liefs, Camella

Verder lezen