Hoe blijf ik in het weekend ook gezond eten? 5 tips!

Je bent de hele week lekker aan het knallen en doet je best om gezond te eten, te sporten, op tijd naar bed te gaan en zelfs af en toe te mediteren. Als je wil afvallen lukt het je zelfs om doordeweeks in een energietekort te zitten.

Tot het vrijdagavond is. Want, nu is het weekend. Je begint met een kleine ‘cheat’, de volgende dag word je wakker en denk je ‘ach, nu is het toch al verpest, ik begin maandag wel weer’. Met deze mindset eet je zaterdag en zondag eigenlijk alles wat los en vast zit en heb je ook niet zoveel puf en zin om te sporten. En die maandag, dan begin je weer opnieuw. Tot het weer vrijdagavond is. 

Het is het cirkeltje van alles of niets wat ik mega vaak tegenkom bij mensen die willen afvallen of letten op hun voeding. In deze blog geef ik je graag 5 tips hoe je uit deze spiraal kunt stappen en ook in de weekenden stapjes kunt blijven maken. Want, om gezond te leven en af te vallen hoeft het niet alles of niets te zijn. Eigenlijk, liever niet zelfs.

Waarom lukt het in het weekend niet om gezond te eten?

Het is dé vraag die ik het meest ontvang van de mensen die aan de slag zijn met een persoonlijk voedingsplan: ‘hoe ga ik om met de weekenden?’ Het eerste wat ik eigenlijk altijd wil meegeven is dat de calorieën in het weekend ook tellen. Ik vind dit zelf ook nog steeds erg jammer, maar het is gewoon zo.

Als je wil afvallen is het belangrijk om consistent in een calorie-tekort te zitten. Om resultaat te behalen heeft het daarom niet zoveel zin om doordeweeks heel streng voor jezelf te zijn en weinig te eten, en dan in het weekend het er ‘weer aan’ te eten.

Doordeweeks ben je vaak te streng

En eigenlijk is de reden waarom we in het weekend meer lekkere dingen willen eten best simpel. We hebben een ander ritme en gaan leuke dingen ondernemen. We zijn vrij en willen daar van genieten. Wat ook een belangrijke oorzaak is van het ‘loslaten’ in het weekend is: we zijn doordeweeks veel te streng.

Mensen die willen afvallen zitten vaak in een veel te groot energietekort waardoor ze in het weekend zoveel trek hebben dat ze alles willen eten. Ook mensen die niet hoeven af te vallen maar gezond willen eten, gaan doordeweeks zo extreem gezond doen, dat ze het simpelweg gewoon niet volhouden.

De calorieën in het weekend tellen ook. Ik vind het ook  jammer, maar 't is gewoon zo.

5 tips om ook in het weekend gezond te eten

Tip 1: Compenseer nooit door minder te eten!

Echt, dit is mijn nummer 1 tip die ik iedereen met een persoonlijk voedingsplan meegeef. Compenseer nooit. In mijn ogen is compenseren het slechtste wat je kunt doen, omdat je dan maar blijft schommelen op de wipwap van ‘veel eten’ & ‘weinig eten’. Nee, eet altijd voldoende. Dus, ga je in de avond lekker uiteten? Eet op de dag zelf gewoon goede, vullende maaltijden.

Eet je groenten, je fruit, je eiwitten, drink lekker veel water. Ga niet maaltijden overslaan om in de avond meer te kunnen eten. Want wat er dan gebeurd? Je gaat met mega honger naar het restaurant toe en eet uiteindelijk meer dan dat je zou willen. Je wil met een goed verzadigd gevoel naar het etentje gaan, je lichaam de goede stoffen al hebben gegeven op de dag, zodat je lekker kunt genieten van het eten en niet het gevoel hebt dat je moet schransen.

En ook de dag na je etentje, of borrel. Ga niet minder eten. Ben je toch all-in gegaan met het etentje, en veel te veel gegeten en gedronken? Volgende dag weer gewoon al je maaltijden eten. Niet dingen overslaan, omdat je gisteren meer hebt gegeten. Waarom? Same story als hierboven. Als je minder gaat eten, krijg je trek, heeft je lichaam trek, ga je snaaien. Bekijk ook mijn blog: Wat is een gezond eetritme?

Een persoonlijk voedingsplan is hierin een hele fijne stok achter de deur. Omdat je er altijd op terug kan grijpen. Dagje teveel gegeten? Volgende dag weer volgens je plan. Omdat het persoonlijke voedingsplan volledig op maat is gemaakt en afgestemd op jouw behoeften en doelen, kan je erop vertrouwen en weet je dat je voldoende binnenkrijgt.

Tip 2: Beweeg wat meer

Hoewel ik dus niet zo’n fan ben van compenseren door minder te gaan eten, vind ik het een beter idee door wat meer te gaan bewegen om op die manier wat ‘ruimte’ te bouwen in je caloriebehoefte. Bovendien leent het weekend zich vaak mega goed om wat extra te gaan bewegen. Denk aan een lekkere lange wandeling in het bos, een potje squashen met je vriendin of een bootcamp meedoen in het park.

Bovendien zie je vaak dat als je een workout op de planning hebt staan, of al achter de rug hebt, je in een betere mindset zit. In de flow. Door de hormonen die je met de training hebt aangemaakt, heb je vaak gewoon wat minder trek in slechte dingen en meer zin in de gezonde keuze.

De enige manier om dit voor jezelf te regelen is actie te ondernemen. De motivatie om te gaan bewegen komt niet uit de lucht vallen. Jij zelf zal de eerste stap (letterlijk) moeten gaan nemen. En dat kan jij! Gewoon doen. Wat hierin ook erg helpt is door het bewegen in te gaan plannen. Spreek bijvoorbeeld met iemand af (een externe stok helpt gewoon goed) of zet het in je agenda. Als het ergens staat, dan bestaat het.

Beweging helpt je in het behouden van de 'gezonde flow'. Je moet zelf de letterlijke eerste stap zetten en dat kan jij! Gewoon doen!

Tip 3: Maak bewust de ongezonde keuze

Ga bij de keuzes die je in het weekend maakt altijd na: ‘heb ik hier echt trek in, of is het een gewoonte?’. Soms kies je voor bepaalde producten uit gewoonte, op de automatische piloot en heb je er eigenlijk helemaal niet zoveel trek in. Probeer bij jezelf na te gaan welke keuzes gewoontes zijn en of je die kunt veranderen in een gezondere gewoonte.

Heb je ergens echt trek in? Geniet er dan ook lekker van. Geniet van de smaak, maar ook van het moment. Geniet van hoe je je voelt, van het gezelschap waar je mee bent. Eet rustig. En dit bedoel ik helemaal niet zweverig hoor, en je hoeft er ook echt geen ding van te maken als je eens iets lekkers eet, maar, wees van het moment bewust.

Gezond eten in het weekend terwijl je wilt afvallen
Als je iets eet wat je lekker vindt, geniet er dan ook van! Een schuldgevoel is nooit nodig.


Tip 4: Wees doordeweeks niet te streng

Zoals ik al eerder noemde in de intro, is een hele grote reden van in het weekend helemaal losgaan, dat mensen die willen afvallen of gezond willen eten doordeweeks heel streng voor zichzelf zijn. Altijd de gezonde keuze maken doordeweeks, of in een veel te hoog calorietekort zitten doordeweeks is een hele grote trigger om in het weekend veel ‘lekkere trek’ te hebben.

Wees doordeweeks lief voor jezelf en blijf voldoende eten. Het is daarom ook essentieel dat als je wil afvallen je altijd je energiebehoefte laat berekenen door een expert, zodat je niet veel te weinig gaat eten.

En neem dus doordeweeks ook gewoon wat lekkers. In de persoonlijke voedinsplannen die ik opstel zit er standaard een ‘lekkere trek snack’, waarin je kunt nemen waar je trek in hebt. Op die manier kan je altijd je ‘cravings’ stillen en is de kans op doorslaan in het weekend kleiner.

Wees ook doordeweeks lief voor jezelf en eet voldoende! Op deze manier is de lekkere trek in het weekend makkelijker te weerstaan.

Tip 5: Houd je doel voor ogen

Of je nu wil afvallen of gezond wil eten om je lekker in je vel te voelen (of een combinatie van beiden), je hebt een keer de beslissing gemaakt om hiermee aan de slag te gaan. Je hebt een doel voor ogen waar je voor wil gaan, iedere maandag weer.

Schrijf je doel op, visualiseer hoe jij je voelt als je je doel hebt behaald, geef je zelf een beloning (in een andere vorm dan wat lekkers, denk aan een nieuw sporthorloge, nieuwe sportoutfit of een tijdschrift) als je stappen maakt, deel je doel met je omgeving. 

Op de momenten dat je neigt naar de ongezonde keuze en je lekkere flow dreigt los te laten, pak je doel er dan bij, ga weer visualiseren. En bedenk dan of je er echt trek in hebt of dat het even een momentopname was.

Als je echt zin krijgt in wat lekkers, bedenk dan of dit een momentopname is of dat je het écht even nodig hebt. Het is jammer om je goede 'flow' los te laten vanwege een momentopname.

Stok achter de deur nodig? Start met een persoonlijk voedingsplan!

Ik hoop dat je wat aan de tips hebt gehad en dat je dit weekend of aankomend weekend je dromen na kunt gaan jagen! Vind je het fijn om een fijne houvast te hebben om je in de weekenden aan vast te kunnen houden? Precies te weten wat jij kan eten om jouw doelen te behalen? Alle voedingsstoffen goed binnen te krijgen afgestemd op jouw lichaam en wensen?

Meld je dan nu aan voor een persoonlijk voedingsplan. In dit unieke concept kan je altijd zelf kiezen wat je eet, zodat het echt een levensstijl wordt die bij jóu past. Iedereen is anders, iedereen eet anders. Het is daarom essentieel dat jij altijd zelf aan de leiding bent. Ik help je heel graag en ben er voor je, maar jij bent uiteindelijk degene die het zal moeten doen. En jij kan dat!

Kies zelf wat je eet met een persoonlijk voedingsplan op maat! Waar ontbijt jij het liefste mee?

Meld je aan voor het persoonlijke voedingsplan en start binnen vijf werkdagen!

Twijfel je nog of een persoonlijk voedingsplan bij jou past? Vul de gratis intake in en ontvang een volledig vrijblijvend, gratis voedingsadvies afgestemd op jouw behoeftes en doelen.

Fijn weekend!
Camella

Verder lezen