Helpt intermittent fasting bij het afvallen?

Ontbijten, de een zweert erbij de ander stelt het het liefst wat langer uit. En zoals ik al in een eerdere blog uitlegde maakt het in principe niet zo heel veel uit wat je doet. Als jij je er maar goed bij voelt. Het vasten en eten in een bepaald tijdsframe (intermittent fasting) kan echter wel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Een van die voordelen is dat je kunt afvallen door te vasten. Maar is dit wel echt zo? Komt het echt door het vasten? 

Hoe val je af?

Het principe van afvallen is eigenlijk simpel uit te leggen: eet minder energie dan dat je verbruikt, en je valt af. Deze energie wordt weergegeven op onze voeding in calorieën (kcal). Eet je gedurende de dag dus minder calorieën dan dat je hebt verbruikt (met beweging, sporten, ademhaling) dan verlies je gewicht. 

In theorie is afvallen simpel: eet minder energie (calorieën) dan dat je verbrandt

Afvallen en ontbijten

Als we dit principe doortrekken maakt het dus in feite niet zoveel uit of je wel of niet ontbijt. Als het ontbijt maar past binnen het energietekort waarin je wil zitten om af te vallen. In feite maakt het niet zoveel uit hoelaat of hoe vaak je op de dag eet, als je aan het einde van de dag dus maar minder energie binnen hebt gekregen.

Zoals ik de blog begon zweren sommige mensen bij hun ontbijt. Zij staan met honger op en worden trillerig wanneer ze niets eten. Mijn enige advies hierin zou altijd zijn: ontbijt. Eet een goed vullende maaltijd rijk aan vezels (zoals deze appeltaart havermout) en eiwitten zodat je er lekker lang op door kan. Ga niet forceren om je ontbijt in een keer over te slaan. Je niet lekker voelen is geen goed teken. Luister altijd naar je lichaam. Ook als je wil afvallen kan je dus prima ontbijten. Toch is er ook een groep die het ontbijt graag uitstelt tijdens het afvallen. En ook hierin kan ik mij vinden.


Afvallen en intermittent fasting

Door het ontbijt over te slaan en te eten in een bepaald tijdsframe (ik ben me ervan bewust dat je in het vasten ook een andere maaltijd kunt overslaan om in een eet window te blijven, maar het ontbijt is de maaltijd die het vaakst wordt geskipt), heb je simpelweg minder tijd om te eten. De kans dat je dan ook minder eet is groter. Ook is het voor mensen psychologisch gemakkelijker om een periode niets te eten, dan om een dag minder te eten. Op een gegeven moment ben je een beetje over je trek heen. Ook is het een simpele regel om je aan te houden in je hoofd, je eet simpelweg niets tot een bepaald tijdsstip.

Het is voor mensen vaak gemakkelijker om niets te eten, dan een klein beetje


Maar: het principe van afvallen blijft hetzelfde. Je zult minder kcal binnen moeten krijgen dan dat je verbrand. Nu kan dit wellicht gemakkelijker zijn omdat je minder tijd hebt om te eten, maar je kunt alsnog wel teveel eten. Intermittent fasting zelf is dus absoluut geen holy grail om af te vallen, je zult nog steeds in een energie-tekort moeten zitten. Het vasten kan wel een fijn hulpmiddel hiervoor zijn. Als het overslaan van het ontbijt goed voor je voelt en je voelt je in de ochtend nog wel energiek en happy, dan zou ik het ook zeker niet afraden.


Hoe kan ik intermittent fasting oppakken?

Klinkt het vasten je wel goed in de oren en zou je het willen proberen omdat je wellicht wat wil afvallen? Doe het. Nieuwe dingen uitproberen kan nooit kwaad. Zelf heb ik ook periodes waarin ik het fijn vindt om te vasten. Niet per se om afvallen te stimuleren, maar omdat ik het leuk en interessant vindt verschillende dingen te testen. Ik heb wat tips voor je om het vasten op te pakken: 

  1. Pak het in kleine stapjes aan. Ga niet in een keer pas om 12 uur in de middag je ontbijt eten als je deze normaal om 7 uur eet. Begin eerst met 7.15 en bouw met een half uurtje per week toe naar het doel waar je heen wil. Geef je lijf de tijd om te wennen.
  2. Drink veel water, thee en wat koffie. Door goed te blijven drinken zal je merken dat het gemakkelijker is om niet te eten. Koffie of andere drankjes met cafeïne kunnen ook de honger stillen.
  3. Blijf dingen ondernemen en doen. Ga aan het werk, maak een wandeling, zoek afleiding zodat je niet de hele ochtend alleen maar aan eten denkt.
  4. Eet goede, volwaardige maaltijden. In de periode dat je gaat eten is het wel belangrijk om voor maaltijden te gaan die je goed vullen en je lichaam geven wat het nodig heeft. Probeer niet de hele dag door kleine beetjes te snaaien, maar eet grotere maaltijden.

Moet ik nou gaan vasten om af te vallen?

De conclusie van de blog is: doe wat voor jou goed voelt. Probeer het vasten uit, maar bind jezelf er niet op vast. Intermittent fasting is geen belofte dat je afvalt, maar het kan wel een fijne tool zijn om minder energie binnen te krijgen dan dat je verbrand en daarmee af te vallen.

Blijf dicht bij jezelf en luister naar je lichaam. En help je hulp nodig bij het afvallen? Weet dat je me dan altijd even een berichtje kan sturen via mijn instagram @bijt.wijs of een mailtje naar info@camellabot.nl.

Verder lezen