Gezond uiteten? 7 tips!

Gezond uiteten in een restaurant kan soms best lastig zijn. Als je bezig bent met afvallen wil je niet teveel extra calorieën binnenkrijgen. Niet dat je altijd gezonde keuzes wil maken als je uit eten gaat .. soms wil je gewoon echt lekker genieten en neem je waar je trek in hebt. Dat zou ik je ook zeker weten aanraden en geef ik ook iedereen mee die aan de slag is met een persoonlijk voedingsplan! Maar soms, vooral wanneer je wat vaker uit eten gaat en dus graag wat wil afvallen, wil je gewoon weten wat de meest gezonde keuze is. Hoe maak je nou een gezonde keuze als je gaat uit eten in een restaurant? Ik geef je 7 tips die je kunt gebruiken tijdens het afvallen!


Wat is gezond?

Ik focus me in het geven van de tips vooral op de hoeveelheid calorieën (kcal) in een gerecht. Dit omdat, als je wil afvallen, het aantal calorieën dat je binnenkrijgt over een langere termijn lager moet zijn dan de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. Ik focus me dus niet op de voedingsstoffen apart, zoals vezels en eiwitten, of vitaminen en mineralen. Ik geef je tips en tricks om met kleine aanpassingen minder calorieën binnen te krijgen als je buiten te deur eet. Deze kunnen je helpen als je bezig bent met afvallen. Ik ben me ervan bewust dat het label gezond niet enkel afhangt of een gerecht of product weinig calorieën bevat.

Hieronder 7 tips hoe je erop kunt letten dat je minder calorieën binnenkrijgt tijdens het uiteten!

Tip 1: Bekijk de menukaart van tevoren

Wanneer je van tevoren al bent voorbereid op wat er wordt geserveerd in het restaurant, is de uitdaging om een gezonde keuze te maken wat minder groot. Neem de menukaart thuis op je gemak door, zoek eventueel wat producten en hun calorieën op online, en maak thuis je keuze al. Als je thuis in je hoofd hebt zitten wat je neemt, wordt je in het restaurant niet verleid.

Tip 2: Kies het restaurant bewust uit

Sommige restaurants bieden vooral producten uit de frituur aan, bij andere weet je dat het vers wordt bereid en dat er wordt gewerkt met gezonde ingrediënten. Als je aan het afvallen bent en op je calorieën inname let, ga dan voor het restaurant waar jij je het lekkerst bij voelt.

Weet van tevoren wat je neemt, zodat je niet impulsief hoeft te kiezen

Tip 3: Twee gangen is ook genoeg - vol is vol.

Je hoeft niet het voor-, hoofd- en nagerecht mee te doen uit sociale druk. Neem jouw favoriet(en). Ook een tip: bestel je toetje niet meteen bij het bestellen van je hoofdgerecht. Want, dan krijg je het gegarandeerd voorgeschoteld. Doordat je het later gaat bestellen kan je er nog even goed over nadenken en kan je voor jezelf beslissen of je er nog trek in hebt. Enne, je hoeft je bord niet leeg te eten. Vol is vol.

Tip 4: Check de bereidingswijze

Er zijn verschillende soorten bereidingswijzen die veel lager in calorieën zijn dan anderen. Je kunt hierbij denken aan: koken, grillen, stoven, stomen en pocheren. De hoeveelheid vet die voor deze manieren wordt gebruikt is minimaal, waardoor de calorieën lager blijven. Pas op met frituren en bakken.

Tip 5: Drink je calorieën niet

Een tip die ik je sowieso wil meegeven, ook als je niet uiteten gaat, is: drink je calorieën niet. Zonde. De vloeibare energie die je binnenkrijgt vult je niet, maar tikt wel aan aan je calorietotaal. Dus, ga bij voorkeur voor water, spa rood of light drankjes. Scheelt je weer!

Calorieën uit drankjes vullen je niet, maar tikken wel aan in je dagtotaal

Tip 6: Vraag de saus apart

Bij heel veel gerechten is het de saus die het rijker aan calorieën maakt. Een goede oplossing om de hoeveelheid saus te beperken, is door deze in een apart schaaltje te vragen. Je kunt dan zelf de hoeveelheid bepalen. Probeer altijd om een saus op groentebasis te vragen en pas op met sauzen op basis van room of olie.

Tip 7: GENIET!

Met één keer meer eten dan dat je zou willen ruïneer je niet je afval journey. Je bent ook maar een mens. Soms heb je gewoon zin in pizza, patat of een groot bord lasagne. Geeft niks. Het is een bewuste beslissing en het betekent niet dat alles is verloren. Als je maar niet gaat denken: “Ik ben nu toch slecht bezig, dus ik kan de rest van de week ook wel gewoon doorgaan met milkshakes en bier.” Het is niet alles of niets. Bij de volgende maaltijd pak je gewoon de draad weer op.

Ik hoop dat je wat aan de tips hebt gehad!

Heb je hulp nodig bij het verbeteren van je voedingspatroon? Ga dan aan de slag met een persoonlijk voedingsplan! Vul de gratis intake in om te checken of het plan bij jou past!

Camella

Verder lezen