Gevarieerd eten: 3 tips om te variëren in je voeding!

Variëren in je voeding is heel belangrijk voor je gezondheid, dat had je vast weleens voorbij horen komen. Toch vinden we het vaak lastig om te variëren in je voedingskeuzes. We zijn nu eenmaal gewoontedieren en gaan graag voor de gemakkelijke, veilig keuze in ons eten. Ik geef je 3 mega waardevolle tips om je op weg te helpen om meer te variëren in je voeding!

Waarom is gevarieerd eten zo belangrijk?

Gevarieerd eten is heel belangrijk voor een goede gezondheid, omdat het de enige manier is om alle gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Moeder natuur heeft ons allerlei verschillende producten gegeven om te eten, met allemaal hun eigen sterke punten. De een is een bommetje vitamine C, de ander levert je juist veel eiwitten. Wanneer je heel eenzijdig eet en altijd kiest voor dezelfde producten en ingrediënten, loop je vanzelfsprekend andere gezonde producten mis. Zonde. Want dan loop je ook de gezonde voedingsstoffen mis, waar je lichaam toch wel heel blij van zou worden.

Een eenzijdig dieet kan er echt voor zorgen dat je tekorten op loopt waar je zowel lichamelijk en mentaal klachten van kan krijgen. Een gevarieerd dieet, met een goede afwisseling tussen verschillende producten zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Vind je het lastig om te varieren met het avondeten? Check dan even mijn receptenboek, vol met lekkere, simpele en gezonde recepten voor het diner!


3 tips om gevarieerd te eten


1. Koop producten die in de aanbieding zijn

Deze tip had je misschien niet zien aankomen in deze blog over gevarieerd eten - je had hem waarschijnlijk al voorbij zien komen in de eerder blog over hoe je geld kunt besparen op je boodschappen. Maar, ook om gevarieerd te eten is het een super tip. Je wordt namelijk gedwongen om andere producten te halen dan dat je gewend bent. De aanbiedingen (vooral bij het groente en fruit) gaan vaak mee met het seizoen, waardoor er steeds wat anders wordt aangeboden voor minder. Koop de aanbiedingen die je lekker lijken en bouw hier je gerecht omheen. 

Zijn bijvoorbeeld de tomaten in de aanbieding? Dan kan je deze heerlijke Spaghetti Caprese maken!


2. Laat je inspireren door anderen

Flyers, boekjes, online content, kaartjes in het schap .. overal om je heen kan je recepten vinden. Probeer eens bij je favoriete kanalen of winkels te kijken wat zij geven ter inspiratie. Ook kan je eens een kijkje nemen bij wat anderen eten in de rubriek ‘What you eat in a day’ of me volgen op instagram waarin ik dagelijks inspiratie deel.


3. Voorbereiding zorgt voor variatie

Met een persoonlijk voedingsschema (echt op maat gemaakt, geen standaard voedingsschema) weet je precies wat je op een dag kan en mag eten, en wordt je aangespoord om verschillende keuzes te maken in je voeding. In een standaard voedingsschema staat beschreven dat je bijvoorbeeld moet ontbijten met kwark en luncht met brood en wordt je juist erg beperkt in je keuzes. In de persoonlijke voedingsschema’s die ik op maat voor je maak krijg je een uitgebreid keuzemenu bij iedere maaltijd (ontbijt, lunch, diner en snacks) zodat je zelf kan bepalen wat je wil eten en de mogelijkheid hebt om lekker te variëren in je keuzes.


Hieronder vind je een voorbeeld van hoe een dergelijk persoonlijk voedingsschema eruit ziet. Dit is een voorbeeld van het ontbijt, de persoonlijke voedingsschema’s stel ik echt op maat op en verschilt dus per persoon. De voedingsschema's bestaan uit sheets voor het ontbijt, lunch, diner en snacks. Ik kan de voedingschema’s bijvoorbeeld vegetarisch, lactosevrij of plantaardig opstellen afgestemd op jouw persoonlijke behoeften en doelen (afvallen bijvoorbeeld).


Persoonlijk voedingsschema 

Een persoonlijk voedingsschema geeft je de rust en ruimte om je eigen keuzes te maken, je doelen te behalen en een langdurig resultaat neer te zetten. Twijfel je of een persoonlijk voedingsschema bij je past? Vul dan vrijblijvend de gratis intake in voor gratis voedingsadvies!

Liefs, Camella

Verder lezen