Afvallen? Ga aan de slag met een persoonlijk schema!

Een standaard eetschema werkt niet als je op de juiste manier wil afvallen en je afgevallen kilo’s er graag af wil houden. In deze blog geef ik je 4 redenen waarom je niet aan de slag zou moeten gaan met een standaard eetschema als je op een gezonde manier wil afvallen. Daarop volgend geef ik je dé oplossing hoe je jouw afval-reis wel aan zou moeten pakken.

Goedkoop en makkelijk

Wanneer je je hebt voorgenomen dat je wilt afvallen en je googlet een beetje rond, kom je al snel op de grote bedrijven of ondernemers die jou heel snel je kilo’s kunnen laten verliezen. Klinkt super chill en makkelijk. De schema’s die ze je aanbieden via hun boeken of website zijn lekker goedkoop en ze hebben helemaal voor jou voorgekauwd wat je moet eten. Alles lekker in een schemaatje. Iedere week het zelfde ontbijt, iedere dag precies om 11.00 jouw snack moment. Je hoeft zelf niet meer na te denken en eet precies wat er in je schema staat. Easy! Toch?

Weet je hoe het komt dat zij het zo goedkoop kunnen aanbieden? Omdat iedereen hetzelfde schema krijgt. Beetje gek toch? Dus of je nou een vrouw bent van 1,80 m of een vrouw van 1,55 m. Of je wens nou is om 5 kg af te vallen of dat je 20 kg kwijt wilt. Zelfde schema. Zelfde boek. Raar toch? Geen mens is hetzelfde, geen mens eet hetzelfde.

Ik geef je graag 4 redenen om je te overtuigen dat duurzaam en gezond afvallen met een standaard eetschema niet werkt.

1. De eetschema’s zijn niet op maat

De eerste reden is meteen de allerbelangrijkste. Ik benoemde het net al, maar ik kan het niet vaak genoeg herhalen: de eetschema’s zijn niet op maat gemaakt. Iedereen krijgt hetzelfde schema. Er wordt niet gekeken naar jouw wensen, jouw behoeften, jouw beroep, jouw leven, jouw doelen. Het is dus gedoemd te mislukken en gedoemd om na snelle tijd niet meer te kunnen volhouden.

2. De eetschema’s hebben geen variatie

Als je start met een eetschema is er iedere dag voor jou bepaald wat je moet eten. Dus ook als je er geen trek in hebt. Dit mag je eten, de rest niet. Hoe meer je je zelf dit soort restricties oplegt en producten als verboden ziet, hoe meer trek je erin krijgt. En houd je trek dan maar eens tegen .. Het is wachten op het moment dat je het niet meer volhoudt en op het ‘ah, fuck dat plan’-moment komt. Alles of niets werkt niet. Het gaat om de balans.

3. De eetschema’s zijn niet opgesteld door experts

Google naar ‘eetschema voor afvallen’ en voilà, je hebt een schemaatje te pakken. Iedereen met een opleiding in de voeding weet dat een standaard schema niet werkt. Iedere diëtiste kijkt naar jou en wat voor jou werkt. Dus alle schema’s niet je online zult vinden zijn ontwikkeld door mensen die er gewoon gemakkelijk (veel) centjes mee willen verdienen of bij wie het bij hen zelf heeft gewerkt. Maar jij bent niet haar/hem. Als je op een gezonde manier wil afvallen is het noodzakelijk dat er wordt gekeken naar jouw casus door een expert.

4. De eetschema’s laten je veel te weinig eten

Je hebt vast wel eens een boek of eetschema gekocht waarbij je wel gewoon resultaat zag. Je viel waarschijnlijk super snel af. In een korte periode. Maar zijn de kilo’s er nu nog steeds af? Ik denk het niet. Dit komt omdat het waarschijnlijk veel te snel is gegaan. Je komt op een gegeven moment weer in de alles of niets spiraal terecht waarbij je alles er weer aan eet omdat je gewoon (mentaal) mega trek hebt!

Wat werkt wel voor blijvend afvallen?

Als je blijvend wil afvallen en op een gezonde manier wat kilo’s wil verliezen, is het essentieel te beseffen dat het geen quick-fix is. Neem de tijd. Ontwikkel een manier van eten waar jij je goed bij voelt. Jij moet het immers gaan doen. Het gaat om de balans. Probeer dus niet te streng op jezelf te zijn, en beperk jezelf niet in je keuzes. Er bestaan geen goede of slechte producten, het gaat erom dat je in de juiste balans eet die werkt voor jouw lichaam.

Om dat te bereiken is het niet essentieel om met een plan aan de slag te gaan. Ook een plan moet bij je passen. Je moet het fijn vinden. Als je een plan niet fijn vind, zou ik je aanraden om eens goed naar je huidige voedingspatroon te kijken. Schrijf eens in een dagboekje op hoe je nu je dagen invult. Wat valt je op als je ernaar kijkt? Eet je veel tussendoortjes? Misschien eet je gedurende je hoofdmaaltijden te weinig en houd je teveel trek .. Eet je voldoende groente en fruit? Op hoeveel kcal kom je nu ongeveer uit per dag? Hoe voel je je?

Neem de tijd en kijk rustig naar hoe je nu eet en hoe je je voelt. Probeer te kijken waar jij denkt het aan te kunnen passen. Weet je het niet? Dan kan de hulp van een expert wellicht wel helpen. Schakel iemand in die er echt voor geleerd heeft.

Als je het wel fijn vindt om met een plan aan de slag te gaan en blijvend wil afvallen, en je wil werken aan je gezondheid, is het essentieel dat er naar jou als persoon wordt gekeken. Wat zijn jouw doelen? Hoeveel beweeg je op een dag? Hoe deel je je eetpatroon het liefste in?

Het is essentieel dat het plan waar je mee aan de slag gaat, is gemaakt door iemand die ervoor geleerd heeft. Iemand die naar je luistert. Een goed persoonlijk voedingsplan gemaakt door een expert kan je laten zien hoe een gezond voedingspatroon er voor jou uit ziet en hoe je je dagen gemakkelijk kan indelen.

Laat je dus niet misleiden voor de goedkope optie waar je misschien snel kilo’s mee kwijt raakt. Nee. Schakel iemand in die ervoor geleerd heeft en naar JOU luistert. Als je met een plan wil werken, laat het plan dan alsjeblieft op maat zijn gemaakt. Alleen dan is het mogelijk om gezond en blijvend af te vallen.

Persoonlijk voedingsplan Camella Bot Voedingsadvies

Een persoonlijk voedingsplan van Camella Bot Voedingsadvies is anders dan een standaard schema. Jouw persoonlijke voedingsplan laat namelijk precies zien wat JIJ op een dag kan eten om jouw doel te behalen. Gezonde voeding is essentieel voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid. In jouw persoonlijke voedingsplan ga je aan de slag met het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon dat voor jou werkt en waar jij je lekker bij voelt.

Het concept van het persoonlijke voedingsplan dat ik heb ontwikkeld is anders dan dat je eerder hebt gezien bij een coach, boek of online platform. Je ontvangt namelijk GEEN voorbeelddagmenu, GEEN boodschappenlijsten en GEEN standaard voedingsschema's.

Nee. Je ontvangt een uitgebreid voedingsplan, waarin ik jou de ruimte geef om je eigen keuzes te maken. Je bepaalt dus zelf wat je eet. Je eet waar je trek in hebt. Mijn visie is dat het alleen dan haalbaar is om echte stappen te maken. Ik ben afgestudeerd diëtiste en rondde ook een master in gezonde voeding af.

Hier lees je meer over het persoonlijk voedingsplan. Ontdek of het bij je past en of ik je verder kan helpen.

Liefs, Camella

Verder lezen