Home » Blog » Food Facts » Wat is een gezond eetritme?

Wat is een gezond eetritme?

Gepubliceerd op 3 september 2020 om 13:50

Wat is een gezond eetritme? Wanneer moet je eten? Een onderwerp waar ik nog veel vragen over krijg op mijn instagram-account @bijt.wijs. Het juiste eetritme blijkt moeilijk. Vooral mensen die willen afvallen blijven hiermee struggelen. Want, hoe vaak op een dag moet je nou eten? Is het nou verstandig om drie keer per dag een grote maaltijd te eten, of moet je toch wel tussendoortjes eten gedurende de dag? Na 20.00 mag je niet meer eten toch? En ontbijten, dat moet toch iedere dag? Daarmee start je je motortje op. Ja toch? Nou, ik kan er heel duidelijk over zijn. Dat vertel ik ook altijd in de persoonlijke voedingsplannen die ik maak voor mensen, doe wat goed voelt voor JOU!

Wat is een gezond eetritme?

Wat is een gezond eetritme?

Een gezond eetritme is eigenlijk heel simpel. Of je nou wil aankomen, wil afvallen of juist op gewicht wil blijven, de juiste energiebalans is het enige dat telt. Energie is het aantal calorieën dat je op een dag eet. Als jij structureel meer energie (calorieën) eet dan dat je verbrand, kom je aan. Dit heet een positieve energie-balans. Eet je minder dan dat je lichaam nodig heeft, dan val je af. Negatieve energiebalans. Is je calorie-inname en verbruik gelijk, dan blijf je op gewicht. Een, je raad het al, neutrale energiebalans. Meer leren over calorieën en energie? Download mijn e-book 'Wat zijn voedingsstoffen?'.

 

Het maakt dus echt niet uit wanneer je wat eet. Als je aan het einde van de dag maar de juiste energiebalans voor jouw doelen hebt bereikt. Dus vind jij het fijn om je ontbijt over te slaan? Doen. Eet jij in de avond nog graag een snack? Leer doen. Als je jouw gewenste energiebalans maar aanhoudt. Het ene eetritme is niet ‘beter’ dan het andere. Iedereen is anders, en iedereen vindt wat anders fijn. Je moet het uitproberen en erachter komen wat voor jou werkt. Het allerbelangrijkste is dat JIJ je er goed bij voelt, en dat JIJ het vol kunt houden. Zorg dat eten je geen stress geeft, doe wat goed voelt. Een juiste begeleiding en een persoonlijk voedingsplan? Ontdek hier wat ik voor jou kan betekenen.

Eetritme gezond salade

Energie-inname bijhouden voor een gezond eetritme

Om te ontdekken of je de juiste energiebalans hebt om jouw doelen te behalen, kun je je energie-inname op twee manier bijhouden:

 

1: Calorietracker

Er zijn verschillende apps om je voeding bij te houden. De populairste (gratis) app is: MyFitnessPal. In deze app kan je je voeding gemakkelijk invoeren. Je kunt producten gemakkelijk scannen als zij een barcode hebben. Deze app is erg gebruiksvriendelijk. Je moet er alleen wel even op letten als je iets hebt ingevoerd. De voedingswaarden die de app kent zijn namelijk ingevoerd door andere mensen, waardoor er wel eens een foutje tussen kan zitten. Even controleren voor de zekerheid dus. Andere voorbeelden van apps waarin je jouw voeding kan invoeren zijn: Lifesum, Mijn Eetmeter (van het voedingscentrum) en My Diet Diary.

 

2: Persoonlijk voedingsplan

In een persoonlijk voedingsplan is precies weergegeven wat jij kan eten gedurende de dag. Als je een voedingsplan volgt, hoef je zelf je voeding niet meer bij te houden. Dit is al voor je gedaan. Let er enkel wel op dat het voedingsplan/schema wel op jouw behoeften en doelen is afgestemd. Standaard (voorbeeld)dagmenu’s zijn niet gebaseerd op jou, maar op gemiddelden. Ik raad daarom ook echt af om een zo’n standaard schema te volgen. Je kunt er inspiratie uit halen, maar er bestaat geen gemiddeld mens. Iedereen is anders.

AAN DE SLAG MET JOUW VOEDINGSPLAN?

Wil jij een persoonlijk voedingsplan afgestemd op jouw behoeften en doelen? De draad weer oppakken na de vakantie? Ik kan jou helpen!

 

Doe hier de gratis intake en ontdek hoe ik jou kan helpen je doelen te behalen!

 

Liefs, Camella

 

Ik schreef deze blog voor fitgirlcode.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.