Afvallen op vakantie? Zes tips!

Het is volop vakantie tijd (al doet het weer het in Nederland het niet helemaal vermoeden) en dat betekent: genieten. Genieten van de vrije tijd, genieten van elkaar en genieten van lekker (uitgebreid) eten en drinken. Dit kan soms misschien een beetje lastig zijn als je net zo lekker bezig was met gezond eten en afvallen. Hoewel ik absoluut van mening ben dat de vakantie er is om te genieten en je niet de hele dag met afvallen en gezond eten bezig zou moeten zijn, wil ik je wel graag wat tips geven om je gezonde voedingspatroon een beetje vast te kunnen houden en de ‘schade’ te beperken. Dus, zes tips voor afvallen tijdens/op je vakantie!

1. Beweeg meer

Dit is eigenlijk dé tip die ik de mensen met een persoonlijk voedingsplan mee geef. Schroef je beweging op. Maak een extra wandeling, plan toch een workout in ook al heb je niet zo’n zin, ga lekker zwemmen of maak een lange fietstocht. Het is absoluut niet nodig om de calorieën vanuit je voeding te gaan compenseren, of dat je iets lekkers moet verdienen, maar je bouwt simpelweg gewoon wat meer ruimte voor de extraatjes als je meer calorieën verbrandt. Doe wat lukt, houd je doel van afvallen voor ogen en houd het ook vooral leuk. Weet je niet zo goed wat calorieën nou precies zijn? Wil je meer leren over voeding? Download dan gratis mijn ebook 'Wat zijn voedingsstoffen?' en leer wat er nou eigenlijk echt in je eten en drinken zit.


2. Bereid je voor

Het kan super goed helpen om even van tevoren (thuis) te checken wat voor eetgelegenheid er in de buurt is van waar je je vakantie doorbrengt. Welke restaurantjes zitten er in de buurt? Check de menukaarten en bedenk alvast wat een goede keuze zou kunnen zijn. Dit doe ik trouwens niet alleen als ik wil afvallen, maar menukaarten checken is by far een grote hobby van me. Kijk eventueel ook of er een supermarkt in de buurt zit, of dat je misschien zelf wat producten die je fijn vindt mee kan nemen. En natuurlijk is er op de vakantie ruimte voor een spontane actie, maar als je het aanbod al een beetje hebt gescand, kan je hierop terugvallen. Het geeft je in die zin ook rust en voorkomt dat je impulsieve keuzes moet maken waarbij je het afvallen misschien wat minder hoog op je lijstje hebt staan.


3. Neem wat je fijn vindt mee

Een beetje voortgeborduurd op bovenstaande tip, maar neem de producten die jij thuis fijn vindt binnen het afvallen gewoon mee. Heb je een bepaalde kwark die je heel fijn vindt, die goed vult? Neem mee. Ben je gek op je havermout in de ochtend? Doe het in je koffer. Pak je favo’s in. Een goede voorbereiding geeft je rust.


4. Drink voldoende water

Het is soms thuis al moeilijk om voldoende water te drinken, maar let er ook op vakantie goed op. Water is je beste vriend. Waarom water zo belangrijk is legde ik eerder in de blog Drink voldoende water! uit. Wen jezelf bijvoorbeeld ook aan om bij het eten water te bestellen in plaats van frisdrank of een alcoholisch drankje. Voldoende water drinken is essentieel om het afvallen mogelijk te maken.


5. Eet voldoende

De grootste trigger tot overeten en het niet kunnen afvallen is: te weinig eten. Dit legde ik uit in de blog Gezond afvallen? Eet niet te weinig!. Ik kan het maar niet vaak genoeg benadrukken. Vaak wordt er gedacht: ‘ik ga vanavond lekker uiteten, dus eet ik overdag wat minder’. Compenseren is ontzettend lastig en (in mijn visie) ook niet zo verstandig. Zorg ervoor dat je juist voldoende eet over de dag heen, dat je buik lekker vol zit en dat je niet met een mega honger gevoel het etentje/de borrel in gaat. Eet een goed ontbijt, stevige lunch, eet je fruit, drink je water. Probeer de gezonde dingen binnen te hebben, voordat je aan het ‘ongezonde’ begint.


6. Weeg je niet gelijk bij thuiskomst

Misschien wel de belangrijkste tip. Pak bij thuiskomst niet meteen de weegschaal erbij om te kijken wat de ‘schade’ is. Ik vind dat de weegschaal sowieso niet je graadmeter moet zijn bij het afvallen (kijk liever naar je lijf, en hoe je je voelt), maar laat hem vooral na je vakantie heel ver links liggen. Weg met die weegschaal! Het is volkomen logisch dat je na je reis, minder bent afgevallen dan dat je zou willen, of misschien zelfs wat bent aangekomen. Je houdt vocht vast. Weeg je een week nadat je bent thuisgekomen en maak dan de balans op. En weet je, al zegt het apparaat niet wat je zou willen, wees niet teleurgesteld. Vakantie is vakantie. Vakantie is er om te genieten. Ik hoop dat je met deze tips het afvallen en gezond eten een beetje vast kunt houden.

Vind je het fijn om met een houvast op vakantie te gaan? Of juist een leidraad te hebben als je terug komt? Meld je dan nu aan voor een persoonlijk voedingsplan en laat mij je helpen!

Een uitgebreid plan op maat gemaakt voor jou, zodat jij op een gezonde manier en blijvend kunt afvallen. Bestel 'm nu en ga aan de slag met jouw doelen!


Liefs en geniet van je welverdiende vakantie,

Camella

Verder lezen